Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българчетата не ходят на училище между 100 и 120 дни на година – къде ни нарежда това според статистиката в Европа
Автор: Екип Varna24.bg 09:43 / 11.09.2024Коментари (0)1044
© Sofia24.bg
Дни преди началото на новата учебна година, за последно отправяме поглед назад към лятната ваканция. Колко почиваха българските ученици, по-дълги ли са техните ваканции в сравнение с тези на връстниците им в останалите европейски държави и води ли по-големият брой учебни дни до по-добри резултати в училище? Отговорите в "Числата на седмицата“ по NOVA.

За да разберем как е организирано времето на учениците в Европа, ще сравним ваканциите, които имат децата в 37 държави. Освен страните от общността, ще включим още няколко, в това число и съседните ни Северна Македония, Сърбия и Турция. В по-голямата част от образователните системи, училищната година започва през първата половина на септември. В повечето случаи – на 1 септември.

В няколко държави от Северна Европа учениците тръгват на училище през август, като първи са децата във Финландия, за които тази учебна година започна още на 8 август. Последни в класната стая влизат в Малта. Това се случва всяка последна сряда на септември. Преди тях се нареждаме ние. Само у нас и в Люксембург датата на първия учебен ден е 15 септември. В няколко държави учениците тръгват на училище по различно време, поради регионални различия или пък поради липса на строго фиксирана дата, която всяка година се мени.

А каква част от годината са във ваканция и къде сме ние? Според изчисленията на Европейската комисия, децата ни не ходят на училище средно между 100 и 120 дни годишно. Неучебните дни за българските ученици са по-малко от средното за Европа. Най-много си почиват децата в Малта – 135 дни, а най-малко в Дания, Норвегия и Нидерландия – по-малко от 90 дни. Дължината на ваканциите през годината е разпределена най-равномерно Лихтенщайн. А в Австрия, Португалия, Румъния и Албания излизат във ваканция най-често. 11 пъти през годината там не ходят на училище по различни поводи. Най-малко ваканции имат турските ученици – 4. А тези на нашите деца са 5 – есенна, коледна, междусрочна, пролетна и лятна.

Продължителността на лятната ваканция варира в различните държави, като на места се различава дори от регион на регион. Има значение и в кой клас са децата. Средната ѝ дължина е между 9 и 12 седмици, в България са 11. Най-дълга лятна ваканция имат в Латвия, Малта и някои части на Италия. Най-късата е тя в Дания, Нидерландия, Лихтенщайн, както и части от Германия и Швейцария – едва 6 седмици.

Има ли обаче отношение дължината на ваканциите към постигнатите резултати в училище? От Европейската комисия се опитват да отговорят на този въпрос като сравняват резултатите отпреди няколко години, получени на тестовете за функционална грамотност PISA, които 15-годишните ученици в Европа полагат. Ето и извода, до който стигат. Препоръчителните учебни часове по математика, са около 1100. Въпреки че часовете, които имат в Естония и Финландия са по-малко от това, малко над 900, именно учениците в тези две страни постигат най-високи резултати на теста. Във Франция и Люксембург например имат доста повече часове, но техните резултати са по-слаби – около средните. Най-ниски резултати са получили учениците в Кипър и България. 

Ето и още една гледна точка по темата "дължина на учебно време" – тази на учителите. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, чийто годишен доклад за образованието беше представен вчера, учителите у нас преподават по-малко време в сравнение с колегите си в Европа.

Средно около 500 часа годишно в гимназиалния етап и 400 часа, ако са ангажирани в основното образование. Така заемаме последното място, което делим с Латвия. За сравнение, най-работещи са учителите в Литва, които преподават между 800 и 900 часа на година. Голямата разлика между двете прибалтийски държави е изненадваща, предвид сходните резултати, които обикновено отбелязват в подобни класации.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Мигрантски натиск към България
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: