Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ресурс на стойност 47 млн. евро

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:33 / 20.09.2024
399
Новата Европейска система за командване и контрол (EC2) ще се изгражда от консорциум, в който влиза и Bianor Services - част от българския "Бианор Холдинг"/Wiser Technology, става ясно от официално съобщение.

Проектът е продължение на вече изградената Европейска стратегическа система за командване и контрол (ESC2) и трябва да предостави на ЕС многофункционално решение, което позволява централизирано управление на всички оперативни способности и оперативна съвместимост на всички държавни институции.

В рамките на договора с Европейската агенция по отбрана, за 24 месеца трябва да се проучи, проектира, прототипира и тества системата. Общата стойност на финансирания от Европейския фонд за отбрана проект е 47 млн. евро.

Водеща компания в консорциума е испанската INDRA, но освен нея участват и други известни имена в сектора на отбраната като италианската Leonardo, а също и компании от Австрия, Германия, Дания, Естония, Нидерландия и Португалия.

За Bianor Services това е седми договор по програмите на еврокомисията в сферата на отбраната и сигурността. Някои от водещите дейности по тях са свързани с подобряване на киберсигурността чрез изкуствен интелект.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...
Първи подробности от МВР за стрелбата в София


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).