Българите не вярват дори на семейството си, сочи проучване на "Отворено общество"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:40 / 17.06.2009
426
Българинът става все по-малко толерантен към хората около себе си. Това показва проучването, направено от клуб „Отворено общество" сред 1200 души от цялата страна. Анкетата включва повече от 100 въпроса. Наред с липсата на толерантност, българинът е изгубил и доверието към околните. Нещо повече - резултатите показват и тревожна липса на вяра в приятелите и хората, с които съжителстваме - партньори, съпрузи, съседи. Сривът в доверието към гражданските организации също е голям, коментираха специалистите. С най-голяма популярност се ползват екологичните, студентските и пенсионерските формации. Медиите и благотворителните сдружения са в дъното на класацията.

Анкетираните българи не са убедени, че имат някакво влияние в политиката и развитието на обществото ни. Често изразяват съмнение, че има реално гражданско общество.

Авторите на проучването, което се прави успоредно в още 60 страни по света, поставиха и други въпроси. Сред тях: доколко гражданското общество в страната има право на глас и кои са най-удачните форми за участие в него? Темите и резултатите тепърва ще се обобщават и анализират. Резултатите ще станат ясни през есента и ще бъдат предоставени на различни национални и международни организации.

Подобно проучване у нас беше направено преди 5 години. Тогава докладът беше озаглавен: „Гражданско общество без граждани."

Източник: БНТ

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Празник е! Не трябва да се взимат съдбоносни решения
Главчев на Срещата на върха в Ню Йорк: България подкрепя реформат...
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Николай Костов: Вендинг машините за лекарства не са безопасни, пр...
Корабите от Противоминната военноморска група ще пазят Черно море...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).