Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България е лидер в Европа по загуби на вода
Автор: Екип Varna24.bg 10:28 / 17.05.2013Коментари (1)422
© Varna24.bg
Проучване на Световната банка сочи, че България е лидер в Европа по загуби на вода с над 50 на сто. Дори в Румъния са малко по-добре от нас, защото старите им водопроводи са строени по-качествено. Това стана ясно по време на форум за възможностите за за бизнес и партньорство във водния сектор, проведен в София вчера.

"В трите най-големи града на Кипър загубите на питейна вода са към 20% и се инвестира в програми за намаляването им, защото водните ресурси на страната са малки", каза за "Монитор" Бамбос Караламбос, експерт от Miya Water.

Според Рикардо Гимараеш от португалската фирма EPAL в столицата Лисабон загубите на вода са понижени от 2002 до 2012 от 25% на 9%, а в периода след 1992 г. за подобряването на водоснабдяването в страната са били инвестирани 9 млрд. евро.

В България няма да се въвежда двустепенна цена за питейната вода с по-евтини кубици, която да стимулира по-ниското й потребление. Отказът е по препоръка на Световната банка (СБ).

Идеята бе лансирана преди време от екоминистерството и предвиждаше по-малко да плащат за вода по-пестеливите домакинства, а потреблението над определено ниво да се фактурира по значително по-скъпо.

"В момента консумацията на вода в страната е на минимума и няма нужда да се въвеждат ограничителни мерки", каза служебният зам.-министър на строителството Добромир Симидчиев. "Повечето дружества отчитат по около 100 л на човек на денонощие. Според анализа на СБ понижаването на консумацията може да влоши нещата", добави той.

По повод на решението на КЗК за премахване на солидарната отговорност на абонатите на ВиК дружествата той каза, че ще съобрази с него. "Трябва и ДКЕВР също да направи нормативни промени, които да са задължителни за всички дружества", поясни зам.-министърът.

Дългоочакваната стратегия за развитие на водния сектор у нас ще се публикува след одобряването й, като тя ще е е набор от около 40 комплексни мерки за подобряването на състоянието на ВиК сектора у нас, стана ясно вчера. Тепърва обаче ВиК асоциациите трябва да съгласуват и одобрят 51 генерални плана за развитие на сектора по места. Досега в строителното министерство са предадени около половината от тях. От МРРБ очакват всички да бъдат предадени до края на май, въпреки че срокът за това е 30 юни. Ползата от тези планове е, че няма да се работи на парче, а всички проекти ще се интегрират в една система и ще се инвестира в цяла България. Въпросните планове трябваше да са готови още през 2007 г.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Имаме най-вкусната и качествена водопроводна вода в Европа и отчитаме огромни загуби по ВиК мрежата!? Срамно и позорно нещо е това! Кога ли ще оценим с какво богатство разполагаме? Не ни трябват нито петрол, нито природен газ! Нека да имаме най-хубавата природа и вода!!! Ще дойде ден, когато нашата вода ще е по-скъпа и от златото! Трябва ли да се стига до там?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: