Единствено турците ядат повече хляб от българите - средно 104 килограма на човек за една година. Турция е и най-големият производител на хляб според това проучване 8,3 милиона тона през 2013 година, докато България е произвела 689 000 тона. Най-малко хляб се яде във Великобритания - 32 килограма на човек на година.
Страната ни е на първо място и по пазарен дял на промишлените пекарни - 87 на сто, следвана от Холандия - 85 на сто и Великобритания - 80 %.
В същото време по-ниско заплащане на работник за един час труд отколкото в България - 2,55 евро има само в Русия, където хлебарите получават по 2 евро за час работа и в Украйна - 1,5 евро. Най-добре платени са датските хлебари - 35 евро на час.
В проучването е посочено, че хлебопекарите у нас са под натиска на търговските вериги в резултат на умножаващия се брой хипермаркети, които предлагат замразени хлебни продукти или полуфабрикати на много ниски цени.