© Varna24.bg | | България е най-големият потребител на хляб в Европа с 95 килограма годишна консумация на човек, което се равнява на около 135 самуна по 700 г. Освен това страната ни е на първо място по пазарен дял на промишлените пекарни. Това показва проучване на Международната асоциация на промишленото хлебопроизводство (АIBI) за 2013 година, актуализирано през януари 2015 година по повод Международното изложение на хлебни и сладкарски изделия и свързаните с тях производства, което се откри вчера в Мадрид и ще продължи до четвъртък. Според проучването, което включва 12 страни от ЕС плюс Турция, Русия и Украйна, средното потребление на хляб от европейците е 59 килограма на човек годишно, съобщава БТА.Единствено турците ядат повече хляб от българите - средно 104 килограма на човек за една година. Турция е и най-големият производител на хляб според това проучване 8,3 милиона тона през 2013 година, докато България е произвела 689 000 тона. Най-малко хляб се яде във Великобритания - 32 килограма на човек на година.
Страната ни е на първо място и по пазарен дял на промишлените пекарни - 87 на сто, следвана от Холандия - 85 на сто и Великобритания - 80 %.
В същото време по-ниско заплащане на работник за един час труд отколкото в България - 2,55 евро има само в Русия, където хлебарите получават по 2 евро за час работа и в Украйна - 1,5 евро. Най-добре платени са датските хлебари - 35 евро на час.
В проучването е посочено, че хлебопекарите у нас са под натиска на търговските вериги в резултат на умножаващия се брой хипермаркети, които предлагат замразени хлебни продукти или полуфабрикати на много ниски цени. |