Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България поиска активиране на средства от земеделския резерв на ЕС заради щетите от суша и пожари
Автор: Петър Дучев 13:43 / 10.09.2024Коментари (0)1001
©
България поиска активиране на средства от земеделския резерв на Европейския съюз заради щетите от сушата. Страната пострада сериозно през месеците юли и август и от неконтролируеми пожари, влошени от климатичните условия, като високи температури и дълъг период на засушаване. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на неформално заседание на министрите по земеделие и рибарство, което се провежда в Будапеща, Унгария, във връзка с изпратени писма от България до Европейската комисия за задействане на селскостопанския резерв в подкрепа на земеделските производители.

Министър Тахов изтъкна, че бяха унищожени животни, пчелни семейства и кошери, храна за животни, техника, селскостопански съоръжения и домове и подчерта необходимостта да бъдат предприети спешни мерки.

За България адекватната защита при търговията със земеделски стоки с трети страни е ключова за запазване на мястото и бъдещето на устойчивото земеделско производство в рамките на ЕС, каза министър Тахов. Той припомни представената от него позиция на редовното заседание на Съвета през месец май, в която беше отчетен интензивен внос на пресни кокоши яйца за консумация в Република България от Украйна от началото на 2024 г. В тази връзка България изпрати писмено искане към Комисията да задейства защитен механизъм за българските производители на яйца заради наблюдаваните негативни пазарни тенденции в резултат на вноса от Украйна. Министър Тахов допълни, че е налице сериозно безпокойство сред представителите на сектора в страната и съобщи, че България ще повдигне въпроса и на предстоящото заседание на Съвета.

В рамките на дискусия за бъдещето на Обща селскостопанска политика министърът на земеделието и храните коментира необходимостта от ускоряване на процеса за изменение на Стратегическите планове. Събитията през последните години показаха, че наличието на гъвкави инструменти в законодателството, които да отразяват текущите предизвикателства, е от ключово значение, заяви министър Тахов. Той изтъкна и необходимостта от оптимизиране на планирането и повече възможности за държавите членки да използват гъвкаво неусвоените средства по гарантираните бюджети.

Министър Тахов коментира, че основните инструменти в двата стълба на ОСП в периода след 2027 г. следва да запазят целта, свързана с осигуряване на конкурентоспособност и стратегическо развитие на земеделския сектор в Европа. При бъдещите реформи на ОСП следва да се работи за запазване на успешните инструменти на политиката като например директните плащания. Необходимо е да се отчитат нарастващите предизвикателства пред земеделието и да се гарантира бюджет в достатъчни размери, който да донесе сигурност в сектора. От съществено значение е да се работи за изравняване в нивата на директните плащания, за да може земеделските стопани в държавите с по-ниски плащания да са равнопоставени с останалите фермери в ЕС, каза министърът Тахов.

Министърът на земеделието и храните заяви и необходимостта от постигането на баланс в екологизацията, който да не застрашава продоволствената сигурност и да не води до негативи за европейските фермери. Екологичните критерии към нашите производители трябва да са ясни и разбираеми, както и да са изпълними при извършването на обичайната земеделска дейност и да не възпрепятстват стандартните земеделски практики, каза министър Георги Тахов.



Още по темата: общо новини по темата: 23
10.09.2024 »
09.09.2024 »
08.09.2024 »
07.09.2024 »
05.09.2024 »
04.09.2024 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Интегриран градски транспорт на Варна
Избор на български еврокомисар
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: