България се нарежда на 65-о място в света по износ през 2012 г.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:11 / 27.08.2013
648
България се нарежда на 65-о място в света по износ през 2012 г., като за една година се е изкачила с 4 места нагоре в класацията. Има стоки, по които дори сме на първо, второ и трето място със значителен дял в световната търговия. Това сочи анализ на Българската стопанска камара, направен по данни на Световната търговска организация. По износ на семена от слънчоглед например България е на второ място в света с дял от 14,1% в световния експорт.

На трето място сме по износ на нерафинирана анодна мед и на руди от благородни метали с дял от съответно 10% и 9% от световния износ. Страната ни е №1 в световен мащаб по износ на преработени зърна, които служат като суровина в хранителната индустрия. България държи 20,5% от световния износ на този продукт.

В челото сме и по експорт на пшеница, като държим 12-о място. Данните на СТО показват, че в много групи или отделни стоки има постоянен ръст на българския износ през последните години.

Рекордът е при цигарите, при които за последните 5 години се отчита експортен ръст от 49% годишно. Но анализът на БСК констатира, че това в много малко случаи се дължи на увеличаване на количествата, а причината основно е повишението на цените на съответната стока.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Пеевски: Всички български политици и институции трябва да се обед...
Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват кмета на Общ...
Втора статуя в Големия канал на Хераклея Синтика!
Румен Радев наложи вето на промените в Гражданския процесуален ко...
Колко пари трябва да имаме спестени, ако искаме да си купим имот ...
Имитиращите продукти по щандовете в магазините намаляват, но се у...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).