България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
15:19 / 28.09.2023
741
България се отказва окончателно от дерогацията за внос на руски петрол, предаде репортер на "Фокус“. Решението бе взето от парламента днес след приемането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрола по прилагането на ограничителни мерки с оглед действието на Русия, дестабилизиращи положението на Украйна, на второ четене.

Освен това в страната ни ще има обособен търговски представител, който ще отговаря за контрола над "Лукойл“. Той ще бъде назначаван от Министерския съвет с президентски указ, тъй като ще отговаря за критичната инфраструктура на страната, която е част от националната сигурност. Той ще действа за период от шест месеца, а след това изтичането на мандата му, ще може да бъде преназначаван веднъж за още шест месеца.

Припомняме, че през миналата седмица законопроектът бе приет на първо четене. Той бе внесен от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и група народни представители.

Предложенията в текстовете на законопроекта предизвикаха бурни реакции в опозиционните партии.

С приетите промени се предвижда събирането на енергийни вноски върху транзита и преноса на природния газ от Русия. Енергийните вноски са в размер на 20 лева на мегаватчас. Агенция "Митници“ ще трябва да следи за подаването на акцизни декларации с точните количества на руски природен газ. Според "Възраждане“ това предложение ще доведе до увеличаването до 30% на природния газ.

Според Румен Гечев с тези промени ще се стигне до увеличаването на производствените цени, а оттам ще се отрази и върху българските граждани. Той заяви, че 20-те лева на мегаватчас за руски газ ще се отразят на производствените разходи на "Нефтохим“, а оттам на бензиновите колонки. Гечев обясни, че това няма да се отрази на Русия.

От "Възраждане“ предложиха при внос на суров нефт не само от Русия, а от всяко една страна, да бъде облагано с данъци. То бе отхвърлено.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ заяви, че управляващото мнозинство иска "Лукойл“ да си плаща данъците. Той обяви, че за миналата година дружеството е получило компенсации в размер на 140 млн. лева заради по-високи цени на тока от българската държава.

Друго изменение гласи, че "Лукойл Нефтохим АД“ ще трябва постепенно да се откаже от преработката на руски петрол. В срок до 31.12.2023 година дружеството трябва да обработва не повече от 80% руски петрол, до 31.03.2024 година количествата трябва да спаднат на 75%, до 30.06.2024 година не повече от 50%, до 30.09.2024 година не повече от 25% и това да продължи до 01.10.2024 година, когато окончателно изтича дерогацията.

Румен Гечев от БСП отбеляза, че в тази част уточнението, че оборотът трябва да бъде не по-нисък от средния за последните пет години е противоречиво.

От "Има такъв народ“ поискаха този текст да отпадне. Тошко Йорданов мотивира това с обстоятелството, че дерогацията действа до 01.10.2024 година. Той обясни, че тя е дадена от Европейската комисия и не е противодействие на политиките на нашите европейски партньори. Той определи това като "слагачество“. Предложението му бе отхвърлено.

Мнозинството обаче прие предложението на Румен Гечев да отпаднат текстовете, в които се посочваше, че в срок от 12 месеца 100% от запасите на рафинерията трябва да бъдат съхранявани на територията на България.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1135):
09.07.2024 Конституционният съд реши: Мандатът на Белазелков и Атанасова не е 9 години
01.07.2024 Конституционния съд обяви за "противоконституционна" съдебната медиация
06.06.2024 Асен Василев загуби делото, което водеше срещу Делян Добрев за 250 000 лв. 
31.05.2024 Внесоха подписите за ново извънредно заседание на парламента
30.05.2024 Искат отново извънредно заседание на парламента, ето кога и защо
21.05.2024 ГЕРБ-СДС искат второ извънредно заседание за днес заради цените на тока
Още новини от Национални новини:
Експерт: Подразни ме, че за пореден път някой ни размахва пръст
Над 4000 души валидираха професионалните си умения
МВнР: България няма връзка с взривовете в Ливан и Сирия
Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций
Деян Николов: Страх ги е от закона за чуждите агенти – нека видим...
Социологът Димитър Ганев: Няма политическа партия, която да може ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).