Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България се отказва от заем за 640 млн. лв. от Японската банка
Автор: Екип Varna24.bg 16:43 / 23.02.2011Коментари (1)2605
© Varna24.bg
Правителството започва преговори за прекратяване на споразумение с Японската банка за отпускането на заем за строителството на контейнерни терминали на пристанищата във Варна и Бургас. Решението за това беше взето на днешното заседание на кабинета на базата на анализ на транспортното министерство.

Споразумението за заема беше подписано през 2008 г., а кредитът е 37 млрд. японски йени, или 640 млн. лв. по сегашния курс. Строителството на новите терминали обаче не е започнало. В момента тече гратисният период по заема, чието изплащане трябва да започне през 2015 г.

Правителството обаче е решило да се откаже от него заради проблемите на "Пристанище Бургас" и държавното предприятия "Пристанищна инфраструктура" с изплащането на друг заем от Японската банка. Той е за изграждане на нов терминал за насипни товари на порта в Бургас. Размерът му е 4.3 млрд. японски йени (247 млн. лв.) и е отпуснат през 1998 г. Терминалът обаче беше построен миналата година и в момента почти няма работа.

Според доклада на министерството на транспорта "Пристанище Бургас" и предприятието "Пристанищна инфраструктура" трудно обслужват заема и не могат да съберат пари за вноските. Пристанището, чиито собствен капитал бил отрицателен, дори теглило други заеми, за да погасява този към Японската банка. "Пристанищна инфраструктура "изразходва значителен финансов ресурс за покриване на вноските и ще бъде във финансова загуба до окончателното изплащане на заема през 2028 г.", пише в доклада на министерството.

Проблем при изплащането на вече усвоения кредит било и това, че е в йени, което не позволявало на "Пристанищна инфраструктура" да планира годишна инвестиционна програма, а "Пристанище Бургас" - реалистичен бизнес план. Курсовите разлики във валутата на заема допълнително го оскъпявали. Пристанището покрива близо 56 млн. лв. от кредита, а "Пристанищна инфраструктура" - 191 млн. лв.

За да се реши проблемът с празния терминал и с изплащането на заема, преди две седмици правителството взе решение съоръжението да бъде отдадено на концесия за 35 години.

Източник: в. "Дневник"




Още по темата: общо новини по темата: 228
20.01.2013 »
03.12.2012 »
18.10.2012 »
17.10.2012 »
19.09.2012 »
19.09.2012 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
"Толерантна-Приемственост" с ръководител ЕНЧЕВ, предлагаме ?вропа да стане ПЪРВАТА Н?-ВОЕННА и Н?-МИЛИТАРИСТИЧНА зона в СВЕТА, КАТО ПРИМЕР ЗА СВЕТОВЕН МИР И БЛАГОДЕНСТВИЕ!СВЕТЪТ НЕ СЕ НУЖДАЕ от НАТО-АРМИИ и НАТО-МИЛИТАРИЗАЦИИ, а от МИР и ГЛОБАЛНА ПРОМЯНА
на 27.02.2011 г.
0
 
 
Помислете как може държава да бъде единна и да иска Мир, Благоденствие и Хуманно-ДЕМОКРАТИЧНИ Социални отношения, в условия на Частните между-Партийни, между-Религиозни и между-Етнически Поляризиращи и подстрекаващи обществото течения,? Защото всичките тези 3 Частни фактора се крепят изградени въз основата на личните ГРУПИРАНИ, ненавиждащи едно-друго убеждения. Именно тази умишлено създадена Частна групираност, поражда вътре-Социалната поляризация. A чрез стремежа си да се меши в Държавните Прифесионални отношения, се е получилo Социалнто РАЗЕДИНЕНИЕ И НЕДОВЕРИЕ ЕДИН КЪМ ДРУГ В ОБЩЕСТВОТО. Oт там и НЕСТАБИЛНОСТTA В ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА. Ако запазвайки оставим личните си убеждения макар и групирани по домовете и по райони, и вече на основата на Конституционната ПРИЕМСТВЕНОСТ ДАДЕМ ПРАВО НА ИЗБОР НА ТАЛАНТИ А НЕ партии, за държавните длъжности, тогава условията на живот ще се променят драстично. Така ще изградим основите на ПО-ХУМАННО СОЦИАЛНО ОБЩЕСТВО И ЩЕ ДАДЕМ ПРИМЕР ЗА ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ В СВЕТА. С ПЕТРОЛ-ГЕНОЦИДНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ, Банковият Капитализъм ВКЛЮЧИ И НАТО-МАРИОНЕТНА България, в глобалната измислена В«араб-терорВ» интрига, доказвайки че сме на страната не на прогреса, а на страната на агресора, по същият начин както навремето България бе включена Xитлер-марионетно, в световният НАЦИЗЪМ. УЧЕТЕ ИСТОРИЯТА СИ управцници, преди да вземате недалновидни решения!! Не е ли Позор това? Как неразбирате че с 20-ти век умря и си замина влиянието на Личният Култов, Групиран-Идеологически, Етнически и Религиозен фактор, във вътре Държавното Социално Устройство. Още по-вече в Държави с Многонационално общество. Става дума не само за България но и за целият Свят!! "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали." Фактите са неоспорими! С уважение: И.П.Енчев / enchev.i@abv.bg
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: