Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България в ЕС - 17 години по-късно: Какво се промени за това време и кои са пропуските?
Автор: Йоланда Пелова 22:56 / 16.10.2024Коментари (0)268
©
За породена година в УНСС ще се проведе научната конференция "Членството на България в Европейския съюз: 17 години по-късно“ под патронажа на ректора на университета. Това е научен форум от най-високо равнище и в него участват представители на министерства, на неправителствения сектор, компании, които имат бизнес с Европейския съюз. Успоредно с това събитие се провежда и студентско състезание на същата тема, организирано съвместно със Студентския съвет на УНСС. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ доц. д-р Светла Бонева – декан на Факултет "Международна икономика и политика“.

В последните години Европейският съюз промени много своите политики в световен мащаб, като има лидираща роля в прилагането на зелените политики, енергийната трансформация, декарбонизацията на икономиката. Европейския съюз се опитва да постигне едно балансирано регионално развитие, както и да се утвърди в областта на дигитализацията и електронното управление. Всички тези политики влияят пряко върху развитието на всяка една от страните членки в Общността, обясни още Светла Бонева.               

По думите й в последните 17 години неминуемо са се променили много неща и в България, като едно от най-съществените промени е самочувствието на българина. Според нея българите все повече имат самочувствие на граждани на Европейския съюз, което е съвсем естествено и логично. Членството на България в Европейския съюз безспорно осигурява стабилност и сигурност в международен план, и може би най-важното е това, че България участва в обсъжданията и формулирането на всички решения на ниво Европейски съюз.  

"Промениха се много неща по отношение на икономическото развитие в България. Безспорно се подобри бизнес климатът, европеизира се българската икономика. Все още има предизвикателства за подобряване на условията за бизнес инвестиции, но като цяло бизнес климатът днес е много по-добър от този преди 17 години. Инфраструктурата, "Метрополитена" в София, еврофондовете, с които се осигурява достъп до финансиране на компаниите. Извършиха се и много социални промени, промени, свързани с миграцията, трудовата мобилност, образованието и т.н.“

Светла Бонева посочи също, че България има и много пропуски, които все още не са наваксани, като непълната съдебна реформа, липса на значителен напредък в областта на правосъдието, като според нея проблемът е освен в липсата на реформи, но и в ниското доверие в правосъдната система от страна на гражданите. "Вторият проблем е икономически – забавеното присъединяване към Еврозоната, което е обусловено политическата ситуация в страната,“ посочи тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Издирват майка на две деца от София
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ако видите тази жена, обадете се веднага в полицията
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: