България в еврозоната: Среща между Людмила Петкова, Димитър Радев и Кристалина Георгиева

Автор: Десислава Томева
Коментари (0)
09:00
390
Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова, управителят на БНБ Димитър Радев и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева проведоха работна среща във Вашингтон с акцент напредъка на България за присъединяване към еврозоната. Разговорът се състоя в рамките на редовните Годишни срещи на Съветите на управителите на Групата на Световната банка и на Международния валутен фонд (МВФ), които се провеждат в периода 21 – 26 октомври 2024 г. във Вашингтон, САЩ.

Според прогнозите на Министерството на финансите България може да изпълни последния критерий за присъединяване към еврозоната, свързан с ценовата стабилност, в края на ноември или най-късно през декември тази година, обясни вицепремиерът Петкова. При изпълнение на критериите за членство в еврозоната, българските власти имат готовност, съобразно решението на Народното събрание, в двуседмичен срок от тяхното изпълнение да изискат извънредни доклади за конвергенция от ЕК и ЕЦБ.

В рамките на интензивната програма министър Петкова проведе поредица от срещи с висшите ръководни екипи на Международния валутен фонд и Световната банка. Тя приветства новоизбраните Йерун Клик, като изпълнителен директор, и Марникс ван Рей, като заместник-изпълнителен директор на Нидерландско-белгийската група към МВФ, и изрази положителна оценка за ползотворната работа с досега заемалите позициите Пол Хилберс и Люк Дресе.

В разговорите си с Алфред Камер, директор на Европейския департамент в МВФ, вицепремиерът Людмила Петкова изрази българската позиция, че страната ни счита за особено важни усилията на МВФ за предоставяне на адекватна и навременна подкрепа на страните с ниски доходи и уязвимите членове.

Основна тема в разговора с ръководителя на мисията на МВФ за България Жан-Франсоа Дофен беше напредъкът по подготовката на Националния средносрочен фискално-структурен план, който трябва да определи приоритетите на фискалната и икономическата политика на България за следващите четири години.

По време на посещението си в американската столица вицепремиерът Людмила Петкова се срещна с вицепрезидента на Световната банка Антонела Басани. По време на разговора Петкова подчерта колко високо България цени диалога и сътрудничеството със Световната банка, както и че българското правителство разглежда наскоро одобрената рамка за партньорство за периода 2025 - 2029 финансови години като солидна основа за бъдещо продуктивно партньорство.

В рамките на срещата с изпълнителния директор на Нидерландската група в Световната банка Юджийн Рюгенат Петкова отчете усилията за укрепване на капацитета на многостранните банки за развитие за предоставяне на достъпно финансиране в подкрепа на икономическото възстановяване и подпомагане на постигането на целите за устойчиво развитие в контекста на глобалните предизвикателства

Виж коментарите (0)

Още по темата (506):
24.10.2024 Юлиян Войнов: Забавянето на икономиката на Германия оказва влияние и върху останалите държави в Европа и еврозоната
18.10.2024 Васил Караиванов: На крачка сме да влезем в еврозоната, но постоянно изникват проблеми
18.10.2024 Хампарцумян: Има структурни проблеми, които не могат да се решат с лихвените нива
10.10.2024 БНБ: България има реални шансове скоро да покрие нов критерий
09.10.2024 Николай Василев: Ако има реформаторско правителство, догодина България ще стане част от еврозоната
09.10.2024 Двойното обозначаване на стоките в магазина ще бъде задължително една година от приемането на еврото
Още новини от Национални новини:
Над 1/5 от българите прибягват до заем, за да покрият жилищните с...
Природата в багри: Наблюдавайте есенните листа на нос Калиакра
Украйна и България проведоха първи рунд от преговорите по споразу...
Пулмолог: Фините прахови частици 2,5 са 30 пъти по-малки от косъм...
На прага на зимата: Очаква се да поскъпнат всички услуги в ски ку...
Карадимов: Служебният кабинет предприе безпрецедентни мерки за пр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).