Българо-катарски фонд ще подпомага лечението и развитието на деца със специални нужди

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:00 / 10.03.2010
797
Министерският съвет одобри проект на междуправителствено споразумение с Катар в областта на грижите за деца със специални нужди. Документът дава възможност за продължаване и подпомагане на политиката по отношение на децата със специални нужди.

Акцентът е поставен върху подкрепата на лечебни заведения и центрове, профилирани в грижата за такива деца, както и за реализиране на конкретни медицински и социални дейности, подпомагане обучението на медицински и немедицински специалисти, за развитие на науката и други проекти от взаимен интерес. За реализиране на договореностите се предвижда създаването на специален фонд, в който ще постъпват финансови дарения, целеви средства от Катар и от държавния бюджет на България, както и от други външни източници. Предвижда се отделните проекти да се договарят между страните чрез допълнителни споразумения.

Споразумението набелязва първия проект между двете държави - „Регионален център за деца със специални нужди". Проектът ще бъде ориентиран към подкрепа на филиала в Момин проход на лечебното заведение „Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс" ЕАД. Реализацията му ще даде възможност филиалът да се превърне в заведение, което осигурява на децата със специфични здравословни нужди индивидуално лечение и последваща оценка в рамките на кратки болнични престои, а на техните родители - обучение и подкрепа за необходимите грижи за децата.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Делян Пеевски: И днес независимостта и свободата на държавата ни ...
Рая Назарян: На днешния ден България поставя последния елемент в ...
Това е униформата, с която Фердинанд обявява независимостта
Историк: Думата "независимост" не трябва да я разглеждаме в ролят...
Рая Назарян присъства на празничната литургия в църквата "Св. 40 ...
Експерт: Подразни ме, че за пореден път някой ни размахва пръст


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).