Българска ученичка спечели Европейския конкурс за млади учени, поканиха я на Нобеловата седмица

Автор: Петър Дучев
Коментари (0)
15:44 / 17.09.2024
528
България направи едно от най-успешните си представяния в историята на Европейския конкурс за млади учени, който се проведе в Катовице, Полша. Александра Петкова от Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" спечели първа награда на конкурса. Тя получи и наградата на Стокхолмският младежки научен семинар, което означава че ще посети събитията в нобеловата седмица.

Ученичката от НПМГ спечели и наградата на Regeneron ISEF, където ще участва май месец догодина в Кълъмбъс, САЩ. Нейният проект представя експериментално и теоретично изследване на ъглите на вълните, които оставят движещи се плавателни съдове.

Делян Бойчев от Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски" получи наградата на Европейската космическа агенция и ще посети нейните лаборатории през идните месеци. Неговият проект се занимава с изключително актуалната тематика за разпознаване на синтетични методи, генерирани от алгоритми за машинно обучение.

Много добре се представи и третият ни участник Стефан Гайдаров от Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" въпреки че остана без награда в изключително силната конкуренция на европейския конкурс.

Освен, че е една от най-успешно представящите се държави в последните години, България предоставя и една от специалните награди на конкурса. В Националния семинар по теория на кодирането "Акад. Стефан Додунеков" журито определи да участва Артьом Ковтун от Украйна. Неговата разработка разглежда случайни процеси в графи.

Европейският конкурс за млади учени (EUCYS) е един от най-елитните научни конкурси за ученици в света и е финансиран по Рамковата програма за научни изследвания и иновации на ЕС "Хоризонт Европа“. България участва от 1997 г., като учениците, конкуриращи се за европейските отличия, първо преминават през Националния конкурс "Млади таланти“, организиран от Министерството на образованието и науката. София беше домакин през 2019 г. След Катовице догодина домакинството поема Рига.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...
Асен Василев: Славчев остава шеф на Комисията за противодействие ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).