Български предприемач: Създадохме решение за различните видове замърсители на въздуха 

Автор: Живко Кръстев
Коментари (0)
13:51 / 09.10.2023
724
Проблемът с качеството на въздуха е неосъзнат, докато не стане твърде късно, тъй като той е практически невидим за нас. Проект "Водорасло“ е решението за различните видове замърсители на въздуха. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ предприемачът Денис Иванов. "Проект "Водорасло“ създава едно устройство за подобряване качеството на въздуха, използвайки специфичен щам аквакултура, който ние осветяваме с лед осветление и в комбинация със специфични филтри успяваме да решим проблема със замърсяването както с газове, така и с по-едри компоненти, като фини прахови частици, по-фин прах, полени, алергени и т.н. Всъщност, ние покриваме целият спектър на замърсители – нещо, което конвенционалните пречистватели не правят, не успяват да покрият такъв спектър.“

"Нашият проект започна от едно състезание, организирано от Столична община преди 2 години, - разказа още предприемачът, - където с другия съосновател на компанията, Моника Димитрова бяхме в конкуренция там. Но осъзнахме много бързо, че работейки заедно можем да постигнем много повече отколкото един срещу друг.  Преди 2 години, когато още нямахме компания, но имахме идея, направихме един комплект "Направи си сам“ във формата "Академия за визионери“, в който подобно на нашето устройство направихме на много просто ниво – с буркани, с лед лампички за децата. Направихме 100 такива устройства и ги подарихме на 25 гимназии. Всъщност, обратната връзка на тази наша инициатива и акция даде старт на нас като компания, като екип. Това ни запали да създадем стартъп с Моника. А останалите хора от екипа са: Владислав Носиков, който се занимава с комуникацията и маркетирането и двата ни биолози: Гергана Маринова и Йордан Георгиев. Имаме и двама доброволци – Гери и Радина, които ни помагат с организирането на събития и маркетинга.“

"Начинът, по който работят аквакултурите, е чрез фотосинтеза – абсорбирайки въглероден диоксид, те генерират кислород, като при микроводораслите е в десетки пъти е по-бърза фотосинтезата отколкото при дърветата. До 80% от кислорода, който ние дишаме, е произведен от микроводорасли в океаните, а не от дърветата и горите,“  разказа още Денис Иванов.  

Предизвикателство за нас беше хората да разберат, че съществува проблемът с качеството на въздуха, и второто е да покажеш иновативното решение, че съществува. Като цяло Източна Европа е малко по-скептична към тези неща, и това е също една борба, която си водим от Ден едно.  Това са двете основни трудности за мен, - сподели още Денис Иванов. За него намирането на капитал, човешки ресурс са второстепенни неща, а валидацията на идеята и на самия продукт е най-важното.

"Ноември месец подготвяме нашият продукт за пилотна продажба през нашия уебсайт. Другият етап, на който се намираме е свързан с научноизследователската дейност и разработването на един дългосрочен продукт по отношението на опаковките от водорасли. От макроводораслите се опитваме да направим композит, подобен на хартия, който да бъде с пакетираща функция, но това е на доста начален етап като разработка,“ разказа още за бъдещите планове на "Водорасло“ предприемачът Денис Иванов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Притеснителна новина за учителите, които учат децата ни
Ето какво е положението след големия пожар на АМ "Тракия"
Радан Кънев за Кирил Петков и думите му за "Възраждане": Недообми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).