Български учени разработват сателит за откриване и следене на бедствия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
15:10 / 05.04.2011
946
Под водещото ръководство на български учени се разработва и проектира малък балкански сателит "Балкан САТ". Това заяви проф. д.т.н. инж. Гаро Мардиросян научен секретар в Института за космически и слънчево земни изследвания в БАН, по време на отбелязване 50-годишнината от честването полета на Юрий Гагарин във Варна. Той добави, че това е микросателит, като добави, че използването на такъв вид сателит се е оказало много ефективно и икономично, за разлика от тези сателити, които са тежали по няколкостотин килограма, тон, а понякога и повече.

Гаро Мардиросян подчерта, че специално този сателит има рязко очертано практическо приложение и практическа насоченост - за дистанционно изследване на земята и за откриване, следене развитието и контрол на природни бедствия. Специалистът уточни, че става въпрос за някои видове бедствия, като наводнения, горски пожари и някои други процеси. Този сателит според него ще има точна насоченост, без да има претенции за някакви научни открития, но създаването му несъмнено би било много полезно. Сателитът е трябвало да бъде изстрелян от Русия през 2012 година, но поради технически причини това се е отложило. Сумата необходима за сателита възлиза на 500 000 евро.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Доц. Наталия Киселова влиза в листите на "БСП-Обединена левица" з...
"Бащата" на валутния борд: Няма никаква полза от еврото, защото л...
Заради неправилно изпреварване е станала тежката катастрофа край ...
Хиляди пенсионери са ощетени заради тавана на пенсиите
Голяма фирма сама изтегли опасен продукт от пазара у нас
Днес изпращаме последния летен ден, утре идва астрономическата ес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).