Българските зеленчукопроизводители ще получат компенсация на 100 %

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:00 / 09.06.2011
945
Българските зеленчукопроизводители, които не са реализирали продукцията си заради кризата с опасния щам на Ешерихия коли, ще получат компенсация на 100 % . Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща с браншовите организации на производители на зеленчуци в МЗХ. Продуктите, които ще бъдат компенсирани са краставици, салата, домати, тиквички и пипер, информира министърът. Това решение е взето на проведеното извънредно заседание на министрите по земеделие от ЕС в Люксембург.

Представители на браншовите организации благодариха на министъра затова, че е защитил българските производители на зеленчуци като е настоял подпомагането да бъде за всички, които са претърпели загуби, независимо дали членуват в организации, тъй като в България те са само 0,3 %. "Това, което сте постигнали в Люксембург е изключителна победа за нас", каза Пламен Сапунджиев от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

Министър Найденов посочи, че общия бюджет за всички 27 страни е 210 млн. евро. Първоначално ЕК е предложила 150 млн. евро, което покрива само 30 % от средната цена на зеленчука, но министрите са защитили по-голям бюджет. Така ще бъдат покрити 50% от средната цена за килограм продукция за референтния период: 26 май - 30 юни, 2008-2010 г. В случай, че кризата продължи първоначално определения бюджет ще бъде актуализиран и ще бъде увеличен на нива, отговарящи на реално пропуснати ползи.

Очаква се на 14 юни 2011 г. на заседание на Управителния комитет по плодове и зеленчуци да бъде гласуван Регламент, който ще прецизира разпределението на бюджета и изискванията към заявителите. Производителите ще трябва да сключват договори или с организациите на производители или с Разплащателна агенция, за да получат средствата. Те ще трябва да докажат своите загуби с нужната счетоводна документация.

Министърът предупреди, че средствата са на 100% европейски и разходването им ще бъде проверявано от ОЛАФ и Европейската сметна палата. Много е важно всички да бъдат коректни при подаването на данните за загубите си.

Министър Найденов призова потребителите да консумират български зеленчуци. "Аз и моето семейство ги консумираме и те са абсолютно безопасни", каза той и посочи, че всички проби взети от Българската агенция по безопасност на храните за Ешерихия коли до момента са отрицателни.

В срещата участваха зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова и народните представители от ПП ГЕРБ - Атанас Камбитов и Георги Андонов.


Виж коментарите (0)

Още по темата (19):
19.07.2011 България уведоми Брюксел за размера на загубите от Е. коли
11.07.2011 Днес е крайният срок за кандидатстване за обезщетения заради опасната
бактерия
08.07.2011 До понеделник се подават заявки за плащане на обезщетения за Eшерихия коли
01.07.2011 Фонд "Земеделие" приема заявки за изплащане на обезщетенията за Eшерихия
коли
30.06.2011 Заразата с ешерихия коли може да е тръгнала от Египет
13.06.2011 Потвърдено: Мъжът от Хасково не е жертва на Е. коли
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).