Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българското розово масло с европейска защита
Автор: Екип Varna24.bg 09:38 / 26.09.2014Коментари (0)735
© Impact Press Group
"Българско розово масло" влиза в списъка със защитени географски обозначения, съобщиха вчера от Европейската комисия. Заявлението за вписване на наименование за произход в Европейския регистър на земеделските продукти и храни със защитени географски означения беше подадено преди повече от две години от сдружение "Българско розово масло", което обединява производителите на този традиционен за страната ни продукт.

В решението на ЕК се казва, че качеството на това масло е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, след като са били откъснати.

Около 3500 килограма розов цвят са необходими за получаването на един килограм масло, пояснява комисията.

Беритбата продължава около месец и изисква особени условия ­ да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението.

Особените и отличителни характеристики на българското розово масло са богатият му и траен мирис, бледият жълто-зелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди се пояснява в мотивите за решението на европейските чиновници. Комисията отбелязва също така, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина. Производственият район, където традиционно се отглежда маслодайната роза ­ Розовата долина, е в места с надморска височина от 370 до 625 м.

Производството на българско розово масло и неговото развитие, започнало още през XVII век. От края на XVIII и началото на XIX в. българското розово масло завладява световните пазари. България става основен доставчик на парфюмерийната промишленост в Европа.

То се използва също широко и в медицината като ценно лекарствено средство, както и като ароматна подправка в кулинарията. Скоро след създаването в 1878 г. на младата държава Княжество България се приемат първите нормативни актове, свързани с качеството и чистотата на този продукт.

До началото на Втората световна война България е задоволявала 90 на сто от световните потребности от розово масло. В момента производството му е насочено основно за износ и представлява 40-50% от световното потребление. Едва преди 20 години ­ през 1994 г. "Българско розово масло" е вписано и в Държавния регистър на Патентното ведомство на Република България като защитено наименование за произход.

В европейския списък със защитени географски обозначения съдържа над 1200 изделия. Това е вторият български продукт след горнооряховския суджук, който попада там. Наскоро роле "Трапезица", филе "Елена" и луканка "Панагюрска" бяха вписани при храните с традиционно-специфичен характер.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Зима 2024/2025 г.
Самолетна катастрофа в Казахстан
Григор Димитров в турнири през 2025-а година
Презастрояването на Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: