Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бум на астма и безплодие заради мръсен въздух
Автор: Екип Varna24.bg 09:07 / 12.01.2011Коментари (7)722
© Varna24.bg
С една пета ще се увеличи смъртността и с почти още толкова инвалидността сред жителите на Европейския съюз в следващите години заради замърсената околна среда. Това твърди годишният доклад на Европейската агенция за околната среда. Според експертите, писали документа, особено силно ще бъдат засегнати жителите на Източна Европа поради ред нерешени проблеми с чистотата на природата. Заради "екологичен натиск" те очакват между 15 и 20% утежняване на болестите и между 18 и 20% увеличаване на инвалидността сред жителите на съюза.

Ново увеличаване на сърдечно-съдовите заболяванияПод въздействието на околната среда ни чака лавинообразно увеличение на заболяванията от астма и алергии, скок на проблемите с репродуктивното здраве и психическите болести. Заради лошо качество на въздуха, водата, заради прекалено силния шум, сред който живеем, и различни химикали, които ни заобикалят, от агенцията прогнозират и на диабета, затлъстяването, нервните и раковите заболявания.

Само от вдишването на най-фините прахови частици се предполага, че в ЕС на година губим над 5 млн. условни години живот. Смята се също, че от въздействието на високите нива на озон на година имаме 20 000 преждевременни смъртни случая. До дни министър Нона Караджова ще трябва да коментира "къде сме ние" в тази тревожна перспектива, но отсега е ясно, че страната ни има да решава твърде сериозни проблеми с чистотата на въздуха, на водите и отпадъците.

Докладът прогнозира, че децата, родени в ЕС сега, ще доживеят средно до 76 г., ако са от мъжки пол и до 82 г., ако са дами. Според последната статистика на НСИ у нас мъжете в момента дочакват 69,9 г, а жените 77,1 г. Прогнози за бъдещето не са правени.

Еколозите твърдят още, че до 62% от градското население на Европа диша въздух с концентрации от фини и груби прахови частици, превишаващи пределно допустимите стойности. У нас през миналата година в 30 града е регистрирано подобно положение. Заради това страната е заплашена от санкции. На 30 септември 2010 г. в МОСВ получиха известие от ЕК, че започва наказателна процедура заради наднорменото замърсяване с прах.

Все пак обаче до юни ни отпускат втори шанс да се поправим.

Последните проучвания показват, че сред всички замърсители на въздуха в помещенията най-рязко върху здравето се отразява ограничаването на тютюнопушенето.

Подобряването на строителството и вентилацията, които контролират праховите частици, алергени, озон, радон и шум в жилищата, също водят до дългосрочни ползи.

Европа отчита намаление на серния диокосид, на въглеродния оксид и чувствително ограничаване на азотните окиси. Въпреки това обаче прахът продължава да оказва силно влияние върху здравето и дори живота на европейците.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
То ефекта от замърсеният въздух се усеща още сега. Като се има впредвид,че аз живея доста встрани от центъра на града не ми се мисли как живеят хората,които са точно там. Нямам астма,но без ел. въздушен филтър не заспивам.Работи на принципа на озонаторите.Като заредя вода в него и на сутринта като стана тя е мътна.Като се сетя,че всичко това го вдишваме направо се чудя как още сме живи.
+1
 
 
Как няма да е мръсен въздуха,след като зимното снегопочистване се състои в изхвърляне на тонове пясък по улиците(по малоумно почистване не съм виждал) И като изсъхне този пясък какво правим драги ръководители???? Дишайте дълбоко и си резерворайте място на Рогошко, че са на привършване. Миналата седмица като беше слънчево минах с колата през тунела посока юг и на излизане от тунела се виждаше т.е. не се виждаше нищо от прахоляка на зимното снегопочистване!!!! Няма такива решения ,където се взимат,честно.А предишния ден точно си бях измил колата.Защо ли го направих?!? 12 лева на вятъра и адски мръсна кола само за 1 ден.Отврат.Инъче работата е свършена.Браво!!! И сега ще трябва да чакаме до май-юни, докато дойде голямото пролетно почистване :-(( С какво ли ще ни изненадат тогава,може би ще почистват с кал от полето?
+2
 
 
Само на мангалите им действа обратно , та се размножават като попови лъжички.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Икономическа криза
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: