Бум на конюнктивит в страната заради студеното време

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:42 / 17.12.2012
638
Бум на конюнктивит има в страната. Това съобщиха специалисти от Клиниката по очни болести в Университетската болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ, която поема най-тежките случаи на очни заболявания от цялата страна.

Броят на заболелите нараства с всеки изминал ден. Причината са изкараните на крак настинки в резултат на минусовите температури, обясни водещият офталмолог от Медицинския университет в София доц. Красимир Коев. Става дума за бактериални конюнктивите, които се развиват чрез инфектиране на очите през носно-слъзния канал при тежка хрема и кашлица, поясни специалистът и предупреди, че ако заболяването не се хване и лекува навреме, може да увреди зрението. То започва със зачервяване на очите, глождене и сърбеж.

Гнойните секрети от клепачите и залепването им след сън вече са сигурен белег за конюнктивит.

В никакъв случай да не се прибягва до самолечение с капки без рецепта, за да не се стигне до усложнения, предупреди доц. Коев. Необходимо е и при най-лекото зачервяване на очите по време на настинка да се отиде на очен лекар, допълни той.

Тежки зачервявания и дори кървене от окото поразяват скиорите и планинарите, които в слънчевото време се разхождат или спортуват без очила, предупредиха още офталмолозите. Причината е силно отразената слънчева светлина в снега. Затова лекарите препоръчват на хората в планината да носят тъмни очила.

Възпаление на окото със сърбеж на клепачите, подобно на това при конюнктивит, са първите признаци, че отразените слънчеви лъчи са засегнали очите. За разлика от него, заболяването не уврежда зрението трайно, лекува се с капки и кортикостероиди, но само след консултация със специалист.

За да опази човек очите си в планината, трябва да се снабди със слънчеви очила с висока UV защита, обясниха лекарите и допълниха, че продаваните по пазарите въобще нямат такава. Затова те препоръчват очила да се купуват само от специализирани магазини след консултация с офталмолог, тъй като различните по цвят очи имат различна чувствителност към слънцето и ултравиолетовите лъчи.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).