Бюджет 2025: Може ли разходите за социални плащания да отворят дупка от 7 млрд. лева

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
22:17 / 14.10.2024
258
От тази седмица финансовото министерство започва експертни срещи със синдикатите и работодателските организации по параметрите за проекта на държавния бюджет за догодина.

Освен с работодателите и синдикатите предстои финансовото министерство да обсъди и с политическите сили какви мерки да бъдат заложени в бюджета относно приходите и разходите.

Засега от Министерство на финансите не са посочили какъв ще е заложеният размер в бюджета за следващата година.

Запазва се обаче тенденцията от последните години разходите да изпреварват приходите, очакваният бюджетен дефицит за догодина е до 3%. Това е един от ключовите критерии за влизане в еврозоната.

Финансови анализатори и бизнесът обаче смятат, че сметката е нереалистична, а дефицитът ще надхвърли в пъти очаквания.

Миналата седмица от финансовото ведомство обявиха, че е разработен цялостен пакет от мерки, като водещи са тези за икономическото и социално развитие.

"България ще представи бюджет за 2025 година в рамките на заложените параметри в закона за публичните финанси, което е дефицит до 3%", каза Людмила Петкова, служебен министър на финансите.

Бизнесът и експертите обаче смятат, че сметката ще друга.

"Ако просто наложим това, което излезе в пресконференцията като промени в разходната и приходната част - дефицитът ще е по-скоро в порядъка на 8%, а не на 3", смята Адриан Николов – икономист, ИПИ.

Да не се реже от капиталовите разходи, тъй като това влияе на икономически растеж призовава още бизнесът.

"Виждаме, че когато го правим - инфраструктурата боксува, магистрала "Хемус" стана на 50 години и си остава на половина, инвеститорите започват да си тръгват от страната", заяви Щерьо Ножаров - икономически съветник в БСК, в ефира на bTV.

Въпреки че приходната част върви с нормални темпове, проблем ще дойде от разходите, прогнозират специалисти. Като най-много тежат парите за персонал, пенсии, социални и здравни плащания.

"Проблемите са в разходната част - за заплати, за персонал в обществения сектор, издръжки на ведомствата, недостигащи финанси са 7 милиарда", каза Ножаров.

А за да се спре ръстът на разходите, е нужно и стабилно правителство, казват още експерти.

"В момента сме в ситуация, че всеки, който може да поиска нещо - го иска общо взето и това до голяма степен е плод на много несигурната парламентарна ситуация. Може да дадем няколко такива примера - много бързото обвързване на бюджета за висше образование с почти 1% от БВП на страната. Друга такава промяна беше острият ръст на заплатите на военнослужещите, някакви такива реформи, които се възприемат като много силни на момента, много лесно минават през парламента, но в момента, в който дойде време да плащаме - сметката се оказва, че няма как да имаме балансиран бюджет", обясни Адриан Николов.

Сред притесненията са и че липсата на фискална дисциплина ще ни отдалечи от Еврозоната.

"На първо място нашите политици трябва да си припомнят, че България е държава във валутен борд, не може в паричната система да си във валутен борд, а бюджетът да е разхитителен. С такъв бюджет не можем да влезем в еврозоната", каза още Ножаров.

Пректобюджетът трябва да бъде внесен в парламента до края на октомври.

Виж коментарите (0)

Още по темата (32):
11.10.2024 Тристранният съвет не постигна съгласие за увеличаването на минималната работна заплата
11.10.2024 Социалният министър: 835,73 лева ще получават чисто хората, ако МРЗ се увеличи на 1077 лева
11.10.2024 Тристранният съвет започна обсъждането на минималната работна заплата за 2025 година
11.10.2024 Обсъждат дали минималната заплата да стане 1077 лева
10.10.2024 Добрин Иванов, АИКБ: Предлагаме тежка мярка, но темпът на растеж на възнагражденията и пенсиите е изключително бърз
10.10.2024 Съветът за тристранно сътрудничество се събира заради минималната заплата
Още новини от Национални новини:
"Ти си боклук, от теб нищо не става, грозно куче, още малко ти ос...
Доц. Иво Инджов: Партиите, които можеха да наложат силна сюжетна ...
Костадин Филипов: Мицкоски играе ролята на аватар на Александър В...
10 години затвор за мъжа, който уби сестра си в Омуртаг
Икономист: Минималната работна заплата стана процент от средната ...
Много тревожна тенденция се очертава сред учениците в България! Д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).