Целят използването на повече електромобили в Албена, Балчик и Каварна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:48 / 04.09.2012
939
Албена, Балчик и Каварна са включени в международен проект за мобилност в туристическите дестинации - SEEMORE, който се реализира от 11 партньори от девет страни.

Водеща е консултантска фирма CINESI от Испания, а останалите партньори са от Австрия, Швеция, Италия, Португалия, Малта, Кипър, Полша и България. От българска страна проекта се реализира от клуб "Устойчиво развитие на Гражданското Общество" в сътрудничество с ТПП Добрич.

Целите на проекта са намаляване с 10 процента на пътуванията с автомобили, като в същото време с 5 на сто да се увеличи използването на електрически превозни средства; създаване на условия за по-добра градска мобилност, както и намаляване на замърсяването на въздуха, сподели доц. Лучия Илиева, ръководител на клуб "Устойчиво развитие на ГО".

Според реализаторите на проекта, мобилността в туристическите зони може да бъде много по-устойчива, ако посетителите използват по-малко собствени или наети автомобили. Проектът цели да докаже, че поведението на туристите подлежи на промяна. Добруджанското Черноморие е избрано като дестинация, тъй като е недостигнато от масовото строителство, зоната е богата на културно-исторически обекти, има възможност за развитие на различни видове туризъм, богата флора и фауна, уточни доц. Лучия Илиева.

На местно ниво предстои разработване на интегрирани информационни пакети за туристите, с подробно описание на атракциите в региона и транспортните връзки между тях, и създаване на наръчник за устойчива мобилност за региона. В рамките на проекта ще бъдат обучени 80 души, планира се увеличение на броя на пунктовете за продажба на билети за обществен транспорт и оптимизация на транспортното обслужване в региона. Ще се работи в посока подобряване на туристическа информация. От дейностите по проекта ще спечели и местното население, защото ще се подобри достъпността в региона и респективно - атрактивността на дестинацията.

Туристите трудно се ориентират в транспортната схема в района, поради липса на информация, а нередовният транспорт между Албена, Балчик и Каварна ги принуждава да ползват личните си автомобили за придвижване от една точка до друга, сочат данните от анкета, проведена това лято сред туристите.

Финансовият ресурс на проекта е в размер на 2 милиона евро, който е разпределен между всички 11 партньори. Времето за реализация е три години. Проектът се реализира от Програма "Интелигентна енергия- Европа".

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Бивш председател на НС: Бих направил коалиция и с дявола! Знаете ...
Посланикът на Израел в България: Иран трябва да бъде санкциониран...
Вие питате, ние отговаряме: Има механизъм – какво следва с издаде...
Тежка катастрофа на прохода Петрохан! Опашките са километрични
Внезапно навлизане в насрещното платно е причината за тежката кат...
Експерт по сигурността: Ще стигнем до точката, в която под някакв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).