Цепят матурата на два изпита

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
10:59 / 31.03.2011
901
Елитна матура с повишено ниво на трудност, която да пресява масовия поток за кандидатстване в университетите, ще въведе просветното министерство в новия закон за училищното образование. Това стана ясно вчера на дискусия за реформите в образованието с ученици и учители в езиковата гимназия в Ловеч.

В концепцията за закона се предвижда учениците да държат задължително матура по български и литература, както е и досега. Втората задължителна матура ще бъде по профилиращ предмет или държавния изпит за професионалните гимназии.

"Учениците ще имат право да държат и още две матури по желание. Те ще бъдат на две нива - основна подготовка или профилираща подготовка", обясни Евгения Костадинова, директор на дирекция "Образователни програми и съдържание" в МОМН. Целта е матурите по желание да дадат повече възможности за кандидатстване в университет. Матурата на ниво профилирана подготовка ще бъде по-трудна и ще има по-голяма тежест при кандидатстване във висше училище, предвиждат експертите. Въпрос на университетска автономия е за кои специалности академичните ръководства ще искат по-лесното или по-трудното ниво на матурата.

Експертите от просветното министерство предстои да решат въпроса дали матурата по български език да има по-високо ниво, защото така или иначе е задължителна за всички зрелостници в страната.

"Очевидно всички ще полагат матура по български език на задължителната подготовка. Разбира се, редно е да има възможност за полагане и на по-високо равнище.

Няма основание да имаме ограничения в предметите за профилираното ниво", коментира Евгения Костадинова.

Междувременно експертите ще обмислят и възможността в националните тестове да се пресече възможността за налучкване на верните отговори. Това ще стане с увеличаването на въпросите със свободна аргументация за сметка на фиксираните варианти "а", "б", "в" и "г". Другият вариант е да се промени формата на някои класически тестови въпроси. Зам.-просветният министър Милена Дамянова посочи като пример задачите за препинателните знаци в теста по български. В момента от учениците се търси само умение да поставят запетайки. Според Дамянова в този тип въпроси трябва да се включат и всички останали препинателни знаци.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Доц. Наталия Киселова влиза в листите на "БСП-Обединена левица" з...
"Бащата" на валутния борд: Няма никаква полза от еврото, защото л...
Заради неправилно изпреварване е станала тежката катастрофа край ...
Хиляди пенсионери са ощетени заради тавана на пенсиите
Голяма фирма сама изтегли опасен продукт от пазара у нас
Днес изпращаме последния летен ден, утре идва астрономическата ес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).