Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Частни хосписи пълнят гуши от страданията на смъртноболни
Автор: Екип Varna24.bg 13:20 / 26.10.2011Коментари (7)1426
© Varna24.bg
Частни хосписи пълнят гуши от страданията на смъртноболни, но ги гледат колкото за Бог да прости. Само в малка част от регистрираните такива лечебни заведения се оказват качествени медицински грижи и истинско хуманно отношение към пациентите, предимно възрастни, дементни и умиращи хора. 

Към момента частните хосписи в страната са 30-ина. Най-много са те в София - 19, във Варна - 8, в Пловдив - 2, уточниха от Министерството на здравеопазването. От 30 до 50 лева е цената на ден в тях. Независимо от скъпотията в повечето от тях свободни места няма, защото в страната няма държавни структури, в които човек да настани свой близък с тежко заболяване или дни преди смъртта. Ако няма пък и средства, единственият начин е да напусне работа и да се мъчи заедно с безпомощния болен вкъщи, без да знае как да му помогне. В частните заведения обаче също няма гаранция, че болният ще получи грижите, за които плащат неговите близки. Жертва на такива "грижи" е 84-годишният ветеринарен лекар д-р Иван Д. Иванов.

"Куче да бях, нямаше така да се отнесат с мене. Взеха си парите и ме оставиха да гния в собствените ми нечистотии. Само да оживея, може и да ги съдя, и ще ги осъдя", дава израз на гнева си възрастният мъж в анцуг в двора на столичния хоспис "Медибул", щом разбира, че насреща си има журналисти. 

Тези хора тук спасиха живота ми, но там, където бях преди, е деветият кръг на ада, само че - платен", продължава 84-годишният ветеринарен лекар д-р Иван Д. Иванов. Възрастният човек е тук от седмица. Претърпял е операция от рак на дебелото черво. За него са нужни специализирани, като за онкоболен, медицински грижи. Коремът му е отворен, на него е поставена стома, през която излизат нечистотиите. Затова той трябва да е под постоянно наблюдение. Синът му не може да изостави бизнеса си, нито пък има медицински познания, за да гледа баща си вкъщи. Затова след изписването от болницата той настанява 84-годишния си родител в частен хоспис. Д-р Иван Иванов, престоява там точно една седмица, но по думите му ще помни това време, докато е жив.

"Настаниха ме сам в стая. Първия ден от време на време някой отваряше вратата да ме нагледа. Вероятно да види дали още съм жив. После ме оставиха напълно. Нямам спомен колко време съм стоял така, сякаш беше вечност. Червото се беше напълнило, течеше под мен, миришеше, беше ад. Имах болки. Опитвах се да викам, но никой не влизаше", разказва мъките си възрастният човек. От ада го измъква посещение на сина му в извън планираното за свиждане време. Той намира баща си заключен, без лекарско наблюдение, а леглото му подгизнало от нечистотии. Със скандал Иван е изписан оттам още същия ден и преместен в хоспис "Медибул" - на няколко преки от предишния.

"Докараха ни го в ужасно състояние, видимо не бяха се грижили за него. Като д-р Иванов не са изглеждали и най-занемарените ни пациенти", обяснява д-р Омуртаг Мутафов - управител на хоспис "Медибул", единственият със специализирани реанимационни грижи за онкоболни в последен стадий от живота си. За седмица тук пенсионираният ветеринарен лекар не само е вдигнат на крака, но и успява да прави кратки разходки из двора без количка. Отказва асансьора, изкачва стъпалата до стаята си пеша и чака с нетърпение часа за събеседване с психолог, който е на разположение на пациентите Независимо че условията и грижите за болните в "Медибул" са отлични, те не са по джоба на всеки, тъй като реанимационните грижи за такива пациенти са и най-скъпи. 

В цената обаче, за разлика от повечето такива заведения, са включени както лекарствата, така и санитарните материали - марли, бинтове, памперси, които на други места се доставят от близките. Таксата е 50 лева на ден за първите 15 дни. Ако има следващи 15 дни, се плаща по 45 лв., а след това по 40 лева. Ако се предплати, но болният не преживее времето, за което е внесена таксата, след смъртта му тя се връща на близките.

"Крайно належащо е да се въведе клинична пътека за хосписни грижи, за да може всяка болница да разкрие такива звена, и дори частните хосписи да могат да сключват договори със здравната каса за прием на болни", смята началникът на Военномедицинска академия ген. проф. Стоян Тонев. До преди година във ВМА бе единственият безплатен държавен хоспис. "Наложи се да го закрия, защото сме на загуба, никой не плаща за тези грижи, а те са най-скъпи. Останаха само няколко легла за контингента", обяснява ген. Тонев.

Във всяка болница занапред ще има малък хоспис
с поне пет легла за неизлечимо болни. На първо време те ще бъдат за хора с онкозаболявания, а след това и за други диагнози. Тази възможност обсъжда в момента работна група в Министерството на здравеопазването. С идеята за хосписите за палиативни грижи се е ангажирал лично министър д-р Стефан Константинов, обясни председателката на Българската асоциация на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адърска. Болниците сега изписват такива пациенти, щом започне безвъзвратното влошаване на състоянието им, защото нямат пари. Хората умират мъчително по домовете си пред ужасения поглед на близките, които нямат нито кислородни апарати, нито системи, нито пък могат по някакъв начин да облекчат болката им, добави тя. 

Обмисля се и възможността да се разреши не само на болниците, но и на хосписите извън лечебните заведения да сключват договори за палиативно лечение с НЗОК, съобщиха още от МЗ. Близо 2000 души с карциноми и тежки метастази издъхват всяка година в адски мъки по домовете си. В момента никой не иска да ги приема за лечение, тъй като престоят им в клиниките е по-скъп, отколкото касата плаща, обясниха експертите.


Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.10.2011 г.
0
 
 
Защо чак сега Адърска се сети за хосписите?Още преди 5 години онкоболни го повдигнаха но нищо не се направи.....Колкото и да обвинявате ГЕРБ, добре е, че се сетиха и идеята им да има легла към болниците е добра и осъществима.
+1
 
 
Този хоспис зад Транспортна болница е точно такъв , както е описан първо . Само гледат да ти вземат парите и зад гърба ти си правят изродски работи с болните. Баща ми го вързваха с бинтове за ръцете и той се впиваше до кокал. Една грозна и гнусна санитарка даже му беше удряла шамари . Това е на умиращ човек , представете си в 21век. Веднага го преместих в частен хоспис в Брестник където е два пъти по-евтино и много по-добре.
+1
 
 
Който не го е изпитал на собственият си гръб, той не знае какво е да гледаш и да се грижиш за човек на легло, за какъв ужас става въпрос, когато си ангажиран постоянно с болния и няма кой да те смени дори и за 5 минути. Не го пожелавам и на най- големият си враг.
+1
 
 
Преди година и половина се наложи да настаним майка ми, която беше болна от деменция в частен хоспис,но с какво се сблъскахме там???? Персонала беше от пенсионирани медицински сестри ,лекар нямаше ,а собственичката на дома даваше упойващи лекарства на болните,така даде и на майка ми. След 3 дни престои си я прибрахме в нас и се наложи със съпруга ми да напуснем работа и да си я гледаме в къщи,а цената за престои беше 30 лв.за ден,а за месец 900 лв!!!Този дом все още работи и печели от нещастието на хората!До кога ще продължава това??????
-1
 
 
Изроди ! И от година на година става все по лошо , обаче за здравеопазването пари няма а за магистрали , спортни зали и купуване на избори има !!! И горе описания случай е по скоро практика отколкото ужасно изключение ! Обаче самите болници след като минат всякакви там пътеки които са от 7 до 20 дена общо , изписват лежащо и тежко болните и роднините им да се оправят кой като може - обаче ако нямат роднини с възможности или изобщо са самотни хора и попаднат на въпросните изроди от всякакви измислени хосписи , кво става тогава !? Просто мреш ! Ми тва е узаконен концлагер за ликвидиране на ненужен социален материал - по страшно от нацизма ! И имам усещането че болничните заведения и тези тъй наречени хосписи са в някаква дяволска комбина и печелят от страданието и безпомощността както на болните така и на техните роднини ! И кой го узаконява това !? ши*аните политици и държавна администрация !!!! И кой е потърпевш !? Ние всички и нашите близки внасяли си медицински осигуровки в продължение на десетки години и сега да се отнасят по този долен начин със страдащите хора ! И къде са тези пари !? МИ отиват при тези които не си внасят и не работят нищо и не защото няма работа а защото са мързеливи и живеят на гърба на другите от социални помощи и от детски добавки за многобройната си челяд , а през останалото време крадат !!!! Обаче са добри и евтини гласоподаватели !!! И сега пак гласувайте за тая гадна , мерзка и долнопробна политическа класа и нейното последно адско отроче ГЕРБ !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кралица Елизабет II почина!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: