Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Черно море може да се превърне в новия Персийски залив
Автор: Екип Varna24.bg 11:40 / 02.10.2012Коментари (0)1193
©
Черно море може да се превърне в новия Персийски залив, ако се окажат верни очакванията на експерти за залежите от газ и нефт в дълбоки води.

100 млрд. куб. м природен газ. Това неофициално и почти срамежливо споменават експерти в проучването за потенциала на блок "Хан Аспарух", който е в дълбочинните води на Черно море.

Високопоставени държавни лица пък вече смятат концесионните възнаграждения. При вариант на цена на газа от по 470 долара за 1000 куб. м и добив от 3 млрд. куб. м на година казват суми от 410 млн. долара на година. А за 30 години това прави над 12 млрд. долара.

При 35-40% намаление на цената, както дава пример министърът на икономиката Делян Добрев, държавата ще прибира към 270 млн. долара на година, или над 9 млрд. долара за целия 30-годишен пeриод.

Само за сравнение запасите в двете находища "Калиакра" и "Каварна", които се експлоатират от "Мелроуз рисорсиз", се изчисляват на 2,5 млрд. куб. м. Стартът на добива оттам бе даден преди две години. Изтегленият газ от "Галата" пък е към 1,5 млрд. куб. м.

Годишният местен добив е едва около 15% от потреблението в страната, което е все около тези 3 млрд. куб. м и пак оказва влияние върху цената на газа.

Така че, ако очакванията от "Хан Аспарух" станат реалност, то излиза, че за 30 години България ще ползва газ от местен източник. Преди те да се потвърдят, ще минат поне пет години до сондажи в дълбочините на Черно море.

Експертът Христо Казанджиев, който години наред завеждаше в министерството на енергетиката тъкмо този сектор, казва, че теренът, който сега обхваща блок "Хан Аспарух", е проучван от 15 години.

Първите изследвания са от 1990 г., те са сеизмични. След това са проучвали ОМВ, в продължение на седем години, те също са се ограничили до сеизмика, сондажи не са правени.

Казанджиев смята, че резултати от проучванията във румънска акватория, и то съвсем в съседство с "Хан Аспарух", са много обнадеждаващи - находищата, които се оценяват между 40-80 млрд. куб. м. От геоложка гледна точка данните дават възможност да се екстрапулират и в българската акватория.

Потенциалът на българския блок е значителен, за десетки милиарди куб. метра. Много хубаво е да се цитират точни данни, но е несериозно и подвеждащо, създава очаквания, реагира той.

Миналата седмица бяха лансирани още едни очаквания. "24 часа" и "Труд" написаха, че до месец ще се обяви конкурс за проучване за нефт и газ на нов блок в дълбините на Черно море - "Терес". На другия ден го потвърди и министърът на икономиката Делян Добрев. За това какво ще изскочи оттам, никой не иска дори неофициално да прогнозира. Предполага се, че ще е по-скоро нефт, но не се изключва да бъде открит и газ.

От отдела за концесии в министерството на икономиката казват, че този блок е слабо проучван. Казанджиев пък казва, че има сеизмични проучвания, но много малко, те само да го закачат. Правени са преди 10-ина години.

Този терен е последното бяло петно в българската акватория.

Надеждата еда има интерес към предстоящия конкурс и на него да се явят големи компании със сериозен паричен и технически ресурс за проучвания. "24 часа" научи, че "Лукойл" вече са питали за геоложки данни за този терен. Всъщност вече са на път да бъдат дадени и последните терени от българската акватория за нови проучвия за нефт и газ. От картата става ясно, че се готви обявяване на конкурс за още един блок - "Света Марина". Там някога са проучвани плитководната част и склонът на шелфа от "Ентърпрайз", спомня си Казанджиев. Правени са няколко сондажа, но няма установени находища. Отново надеждата е в дълбочинните води.

По друг един блок в морето - "Силистар", все още не е започнало проучване, тъй като се водят дела. Разрешението е спечелено от фирма "Ледербел", но то се обжалва от "Овергаз".

Справка в информационната система "Дакси" показва, че съдружник в тази фирма е Красимир Георгиев, който бе и собственик във фирма "Фронтиер".

Експерти смятат, че в "Силистар" има определен потенциал, проучва се от 1991 г. Досега там не са регистрирани открития.

Източник: в. "24 часа"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: