Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Четири обвинения за румънския бракониер, който рани български полицай край Никопол
Автор: Екип Varna24.bg 21:52 / 05.10.2024Коментари (0)304
©
Бракониерска сеч на остров край Никопол приключи с ранен полицай и прострелян нарушител. Всичко това след 15 предупредителни изстрела, които не стреснали двамата румънски дървосекачи.

Нещо повече - те нападнали униформените и в този момент единият от бракониерите е бил прострелян в шията. Сега той е в болница в Букурещ, а другият румънец е в ареста в Плевен и са му повдигнати четири обвинения.

Инцидентът беше обсъден и в телефонен разговор между вътрешните министри на България и Румъния.

Оказва се, че малкият дунавски остров Средняк е територия на чести набези на румънски бракониери, които нелегално пресичат границата.

Румънци от близките села редовно нарушават българската държавна граница и извършват незаконна сеч на българския остров Средняк край Никопол. На 3 октомври около 18 часа при планирана акция полицаи и горски служители се опитали да спрат поредните двама нарушители с ясни предупреждения. Те дори преградили пътя им с отрязани трупи, но въпреки това румънците опитали да избягат.

"Дървата са били нарязани и са били натоварени в каруца с кон. Двамата са се връщали обратно от мястото на сечта и на мястото на отбиването на дървесината са се връщали към Румъния. При задържането им не са спрели на полицейските разпореждания и многократните изстрели и предупреждения, за да спрат и да бъдат заловени и да бъдат установени кои са. Опитвайки се да осуетят задържането си те са се опитали да прегазят един от полицейските служители. Той има кръвонасядания. Заловен е единият гражданин, другият е избягал, след него е тръгнал полицай, при преследването многократни изстрели, за да спре, същият се обръща с вила към полицейския служител и тогава става прострелването", заяви Владимир Радоев, районен прокурор на Плевен.

Румънецът е ранен в шията, оказана му е медицинска помощ и е настанен в румънска болница. Предстои да бъде разпитан. Другият нарушител е задържан за 72 часа в плевенския арест и вече е обвинен в четири престъпления.

"Първо незаконно преминаване на границата, второ пречене на полицейски орган, трето незаконна сеч и четвърто причиняване на лека телесна повреда на полицай по повод службата му", допълни Владимир Радоев, районен прокурор на Плевен.

Разследващите са открили на острова огромно количество вече нарязани дърва, приготвени за превозване. Щетите за българската държава тепърва ще се оценяват.

Остров Средняк се намира на осем километра североизточно от Никопол и е в буферната зона на Природен парк "Персина".

Стопанисва се от горското стопанство в Никопол. На острова, който е съвсем близо до румънския бряг, горските стражари често срещат бракониери от Румъния. Хората в Никопол също не са учудени от последните новини, съобщава Българската национална телевизия.

Още утре Районната прокуратура в Плевен ще поиска от съда най-тежката мярка за задържания чужд гражданин – задържане под стража. Той вече има защитник и разследващите очакват да поиска да сключи споразумение с българската прокуратура.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: