Рецепти за традиционната българска баница и мекици са хит в чужбина. Родните произведения са сред най-търсените кулинарни изкушения, споделяни стотици пъти чрез интернет, защото отговарят на последните тенденции в домашната кухня, пише вестник Труд.
Оказва се, че добрите стари пържени мекици и печената ароматна баница, противно на очакванията, са на върха на кулинарната вълна в няколко чуждестранни интернет страници.
Независимо, че се правят с бяло брашно и доста мазнина, тестените изделия се изкачват на стълбичката на възродените ястия от миналото по простата причина, че отварят на тенденциите да са приготвени от възможно най-натурални продукти, при това на ръка в домашни условия.
Извън родните граници витата баница предизвиква фурор сред ентусиастите кулинари, пробвали изкушението.
Тя е сред фаворитите, защото не съдържа месо, а се прави от млечни продукти, казват "откривателите" на родното печиво в Мрежата. И допълват, че може да се яде хем топла, хем студена и се приготвя бързо с готови кори. В Мрежата гъмжи от фотосесии на успешни опити за приготвянето на баница дело на горди готвачи.
За изненада интересът към мекиците не е по-малък, сочат още стотиците споделяния на снимки и инструкции на родните изкушения. Простите парченца пържено тесто са сред фаворитите от "непознатата българска кухня", а съветът е да не бъдат подминати заради факта, че са приготвят в доста сериозно количество нагорещена мазнина.