Цветан Цветанов: Престъпността ликува след оставката на ГЕРБ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
10:15 / 06.03.2013
1611
Организираната престъпност празнувала оставката на кабинета на ГЕРБ. Имало и 20% завишаване на кражбите на автомобили в София. Това заяви вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов, който предимно искаше нещо да припомни.

"Нека ви припомня" бе най-честата му реплика при зададените въпроси. Не стана ясно обаче дали пикът в престъпността е намек за управленските способности на ГЕРБ, тъй като до назначаването на служебен кабинет, хората на Бойко Борисов би трябвало да изпълняват функциите си, сред които е и борбата с престъпността.

Измежду традиционните припомняния за залавянето на "Наглите", "Килърите" и добрите връзки с евроатлантическите партньори на България, МВР шефът издаде, че кметът на Варна Кирил Йорданов, за чиято оставка се борят десетки хиляди граждани, е бил "най-малкото зло", 49% процента от организаторите на протестите срещу монополите са кримиконтингент, а икономически кръгове бутат свои хора за висши постове в държавата.

Кримиорганизация

Цветанов посъветва медиите да попитат организаторите протестите кои са и какви данъци са плащали. "В първите редици колегите ги познават като интересни - свързани с наркоразпространение. Не бих искал да конкретизирам. От 50 човека, които се възприемат като лидери, около 49% са познати на полицията", заяви вътрешният министър в оставка.

Той не скри възмущението си, че на шествията е имало хора, употребили дрога и такива, свързани с наркоразпространението.

"Ултрасите, тези с камъните, с бутилките", конкретизира Цветанов. Особено рязко той реагира на факта, че е имало и непълнолетни. "Къде са им родителите и защо имат пари за бутилка", попита той.

Избирателен или Изборен?

На 2-3 пъти Цветанов спомена т.нар. Избирателен кодекс и заподозря, че мнозина от недоволните граждани не са го прочели. Въпреки че от думите на МВР шефа излезе, че той самият го е чел, кодексът всъщност се казва "Изборен". "Ако имаме мажоритарна система става двуполюсен модел на управление. ГЕРБ имаше най-много от мажоритарните кандидати", заяви вицепремиерът в оставка.

"Опозицията твърди, че служебното правителство ще е близко до ГЕРБ. Не, ние сме се изолирали. Дори не знам кой ще е бъдещият вътрешен министър. Но определени икономически кръгове лансират определени кандидати. Хора се обаждат, дискутират, това в малка България се знае. Те са 10-15 имена, които се спрягат", поясни Цветанов, но не пожела да назове имена.

На въпрос дали Кристалина Георгиева е добър кандидат за служебен премиер, министърът в оставка бе лаконичен: "Тя е добър еврокомисар".

Детето на Брендо - в опасност

"Това, което се случи вчера, е изключително неприятен инцидент. Към настоящия момент нямаме никаква комуникация, която да е направена към системата. Обръщам се към всички, които имат някаква информация, да я споделят в специализираните звена на МВР", каза Цветанов по повод вчерашното отвличане на дъщерята на Евелин Банев-Брендо.

"Полагайки усилия, ще можем да стигнем до хората, които направиха това престъпление. Най-важното е детето да се върне живо. Всяка една жертва при подобно престъпление е застрашена", добави той.

Цветанов поясни, че разследването на престъпленията на Брендо в Италия продължава. На 8 март предстои второ заседание по делото на групата на Евелин Банев-Брендо. Той е в Италия в момента, уточни още вицепремиерът в оставка. Последва и тирада за еврофондовете, евроатлантическите партньори, Алексей Петров, Петър Стоянов-Сумиста и т.н. "Ама нека да си припомним какво се случваше преди. Самоковеца стана най-големият контрабандист при управлението на Костов", върна се и по-назад в миналото Цветанов.

Източник: btv


Виж коментарите (5)

Още по темата (56):
06.03.2014 Навършва се година от оставката на Кирил Йорданов
20.05.2013 Отново опитват да сменят временния кмет на Варна
30.03.2013 Варна осъмна с билборд срещу местни политици
27.03.2013 Прекратиха производствата по жалбите срещу оставката на Кирил Йорданов
27.03.2013 Местният парламент посочва заместника на Йорданов
26.03.2013 Появи се жалба срещу оставката на Кирил Йорданов
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).