Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цветослав Цачев: Срещата на ОПЕК+ показа, че няма големи разногласия сред страните износителки на петрол
Автор: Живко Кръстев 12:14 / 03.06.2024Коментари (0)1124
©
Срещата на ОПЕК+ показа, че няма големи разногласия сред страните износителки на петрол по отношение на квотите за производство и схемите за намаляване. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

Според него ОПЕК+ дава умерено негативен знак за търсенето и предлагането на петрол.

"ОПЕК+ си оставят вратата да реагират и не ни дават знак, че икономиката и търсенето в глобален мащаб е по-добре, за да започнат да компенсират с повече производство. Ключовото е, че ОПЕК продължава да отчита над 2,5 милиона барела по-малко производство дневно, отколкото е търсенето на петрол, което означава, че в световен мащаб запасите ще продължат да се изчерпват, макар и не с такива големи темпове, защото расте добивът на петрол извън ОПЕК, който е около 40-45% от световния. Това вероятно ще означава, че през 2025 г. вече ще могат дори да се намаляват тези съкращения по квоти. Така цената на петрола ще се запази на текущите нива, а в началото или към средата на 2025 г. можем да очакваме по-високи нива", обясни Цачев.

ОПЕК разполага с буфер от над 6 милиона барела и това е причината негативните новини в световната геополитика не се отразяват върху цената на петрола, обясни експертът.

Продължаващото нарастване на цената на златото е резултат от няколко фактора. "То компенсира това, че изостана от поскъпването на суровините през последните десетилетия. Нараства търсенето от централните банки и инвеститорите. Променя се и онова разбиране за това трябва ли да има алтернатива на парите. Като добавим факта, че се очаква намаляване на лихвите, по този начин конкуренцията на доходността на облигациите също мина на заден план", обясни Цветослав Цачев.

Компаниите производителки на злато също започват да бележат печалби. "Само допреди няколко месеца златото беше над 2000 долара, но техният бизнес не вървеше добре. Но сега, над 2400, вече започват да произведат повече и да изкарват по-добра норма на печалба", обясни експертът.

Той отбеляза, че се наблюдава поскъпване и на среброто. "Когато среброто върви нагоре по-бързо, отколкото златото, това е онзи етап, в който инвеститорите търсят възможност да насочат парите си."

Той не очаква рецесията и забавянето в световната икономика да повлияе негативно на златото. "Напротив, това по-скоро би подкрепило доброто му представяне", допълни Цачев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
50-ото Народно събрание
Лека атлетика - подготовка и състезания
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: