Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Автор: Екип Varna24.bg 16:30 / 06.07.2024Коментари (1)1943
©
Интервю за предаването "Здравето на фокус“ на д-р Ива Гаврилова, водещ онкохирург с дългогодишен опит в диагностиката и оперативното лечение на кожни тумори. Ученик и последовател на водещи специалисти в сферата на онкодерматологията в България и Европа. Трето поколение онкохирург в семейството. Съучредител и секретар на Българската асоциация по дерматоонкология (БАДО).

Формалният повод за вашето гостуване е предстоящият Ден на пациента “Меланомно общество в обществото". Каква е целта на този форум, д-р Гаврилова?

Това е може би е единственият форум по рода си, който се организира от лекари за пациенти, което го прави много специален, защото ние лекарите познаваме добре нуждите на нашите пациенти. За съжаление, когато има твърде много работа, твърде много информация да се обработи, не остава време за много въпроси, които пациентите имат. Именно това ни мотивира от Българската асоциация по дерматоонкология да направим форум специално за пациенти, на който да им представяме системно и традиционно всяка година, новостите в лечението на кожните тумори, новости, които има за слънцезащита, за начин на живот, за рационално хранене. Разбира се, и за всичко, което би ги касаело в ежедневието им и да можем най-вече да отговорим на техните въпроси.

Какви симптоми трябва да бъдат сигнална лампа за пациента, че може би става дума за меланом?

Истинската ни цел е пациентът да се консултира със специалист, преди да има изявени симптоми. За целта трябва да има профилактика - кожата трябва да бъде прегледана от специалист. Заболяването меланом се диагностицира от дерматолози, които са специализирани в тази посока, онкодерматологията е специален отрасъл на дерматологията, който е развит не само в диагностиката, но и проследяването и по-комплексната грижа на това заболяване. Всъщност меланомът е комплексна грижа от много специалисти, които стоят зад него, не само онкодерматолози, аз самата съм онкохирург, медицинските онколози изпълняват изключително важна и ключова роля.

Ние не искаме да стигаме до развито заболяване, което може да се разпознае по дадени симптоми. Идеята е първото звено, а именно дерматологът, въоръжен с дерматоскоп - портативен микроскоп, да забележи белезите на променящатка се бенка. Меланомът представлява бенка, която се е изродила в злокачествено образувание.  Явните белези, които подсказват, че в нея нещо се случва, е промяна във форма, в размер, в цвят, в нарастване над кожата и не дай си Боже вече прокървяване, но това вече са белези на заболяване. Също така апелирам никой да не се припознава в това, защото най-различни кожни наши образувания, дори и най-безобидните, които са например себореената кератоза, тип стареене на кожата, което е също пигментирано, отново го виждаме като неравно с кожата, може да откриваме в него всички тези симптоми, които изброих. Специалистът е този, който може да обърне внимание. Но, за да стигнем до правилната диагностика и най-вече до превенция на това заболяване, трябва да се прегледаме без повод. Специалист дерматолог трябва да ни каже дали имаме бенки, които трябва да се наблюдават, изобщо потенциално опасни, и чак тогава да ги добавим към профилактичните прегледи.

Има ли медицината отговор на въпроса какви са причините за появата на меланома? 

Те са комплексни, но водещата причина за меланома на кожата е слънцето - злоупотреба със слънце и със солариуми. Колкото в по-ранна възраст се случва това, толкова по-зле за кожата, която има памет и съответно претърпява не само генетични, но и други промени. Това довежда до отключване на онкологични заболявания. Най-вредно е излагането, прекомерното слънцеизлагане в детска възраст, тогава сме най-уязвими.

Разбира се, културата изключително се е повишила. Прави ми впечатление, че родителите  се грижат много педантично за здравето на кожата на децата с фотопротекция, което е прекрасно, но не го правят за себе си.

Колко разпространен е този вид заболяване в България, предвид, че климатът у нас не предполага много слънчеви дни през годината?

Така е, но нека да не забравяме и зимните дни, в които сме любители на зимни спортове и сме близо до слънцето и по планините. И тогава обикновено тотално забравяме за слънцезащита. Нараства броят на заболели с меланом не само в България, но и в цял свят. Като цяло това се води по-рядко заболяване, с по-малък брой новозаболели в световен мащаб, но расте стремглаво. Намалява броят на хора, които са засегнати в напреднала възраст, за сметка на това все повече са младите пациенти. В България статистиката е официално около 500 пациенти новозаболели годишно. Нашето усещане и наблюдение в тази сфера на специалистите от БАДО е, че бройката надхвърля 700 годишно новозаболели. Има много частни и други центрове, които трудно осъществяват регистрация.

Има ли, д-р Гаврилова, новости в лечението на меланома и достъпни ли са в България?

Щастливи сме за това, че в България достъпът до новите медикаменти е изключително улеснен. Тоест, като достоен представител на Европейския съюз, всичко, което в Европа излиза в регистрация и реимбурсация в изключително кратък срок го имаме и в България. Краткият отговор на въпроса ви е, че няма нещо, което да е одобрено за лечение на меланом в Европа и ние да не разполагаме с него в България, с изключение на едни локални ваксини, които се използват при подкожни метастази за меланом и плоскоклетъчен карцином “Тивекс" се казват. Те са с ограничено приложение в цял свят и в цяла Европа не са чак толкова разпространени. Това е единственото, което понастоящем нямаме. Всички други новости в лечението много бързо навлизат.

Догодина вероятно ще започне регистрацията и въвеждането в цяла Европа на нов вид имунотерапия, която е комбинация между две антитела с по-малка токсичност за пациентите от автоимунен тип. На практика имунотерапията няма пряка токсичност и неприятни усещания, както самата химиотерапия. Това е нещо, с което много се вълнуваме, че ще имаме възможност да работим.

А какво се задава зад хоризонта? Много се шуми около РНК ваксината, която се разработи в Австралия. Тази РНК ваксина в момента все още върви в клинично проучване, държа да го подчертая, тъй като много пациенти ме питат и смятам, че ще е полезно като информация. Тоест, тя все още не е одобрена, тя е за ранните стадии на пациенти с меланом,  с идеята заболяването, след като веднъж е диагностицирано да не се развива, тоест да намалим потенциала му за развитие в бъдеще.

А може ли тази ваксина да се използва и от здрави хора, така че въобще да не се стига до развитие?

Не, категорично. Тя се изработва от субстрат на тумора на пациента и е на практика индивидуализирана за всеки пациент. Така че, ще бъде персонализирана и само за пациент, който е с меланом.

Какъв вид терапия на този етап най-често се прилага при меланома?

Много труден е отговорът на този въпрос, тъй като меланомът е заболяване, което както вече казах се лекува не само комплексно, но и персонализирано. Правим генетичен анализ на самия тумор и той ни подсказва кое е най-правилното му лечение. Два са ни съюзниците срещу меланома - таргетна терапия, което е таблетна форма на лечение и имунотерапия - антитела, които се вливат и карат имунната система да се събуди и да разпознае тумора, да го унищожи.

Какви са вашите наблюдения, как този вид терапия се отразява на пациентите?

Абсолютно индивидуално. Таргетната терапия се слави със значително по-малък арсенал от странични ефекти. Повечето пациенти нямат странични ефекти, много я харесват, тъй като пият таблетки в домашна обстановка, нещо като любимото хапче. Максимумът на ефект, който може да се случи като неприятно събитие е температура и втрисания в началото на терапията, при някои по-драматично. Но като цяло, ако трябва да сравняваме тези иновативни лечения с химиотерапията, това няма нищо общо. Имунотерапията сама по себе си крие риск от преки странични реакции, но тъй като си играем с имунната система, във времето тя може да прояви различни отклонения от автоимунен тип. Там вече нещата стават сериозни, защото всеки един орган от имунната система може да бъде засегнат и да прояви забележими или не толкова забележими странични ефекти. Но автоимунните нежелани реакции се дирижират много успешно. Имаме специалисти в различни области, които са обучени през годините и много добре се справят в тази сфера.

Колко продължителен е този вид лечение?

Това е индивидуално и зависи от стадия, разбира се. Тъй като двата вида лечение, за които говоря, ги има в ранните стадии като поддържаща терапия, образно казано. Когато в ранните стадии туморът е разпространен в лимфните възли, след като бъдат оперирани, тоест нямаме никъде другаде никакво засягане, се провеждат с продължителност 1 година, това мога да го кажа категорично. От миналата година вече имаме имунотерапия за още по-ранен стадий на меланом втори Б и С, това е когато меланомът е само на ниво първичен тумор, без засягане на лимфни възли с определена дебелина, която го класифицира в тези две категории 2 Б или С и отново е с продължителност 1 година.

За напредналите стадии продължителността вече се индивидуализира според това, какъв отговор получаваме на лечението, колко бързо. Меланомът е едно много успешно лечимо заболяване. Като нека да не се стремим към идеята за пълно излекуване, което обикновено е фиксация. В днешно време онкологията е толкова развита, че ние трябва да приемем, и ние онколозите го приемаме, че всъщност вече ракът върви като едно хронично заболяване, което е за съжаление е за цял живот. Идеята да се излекуваме и да забравим за него до някаква степен подвежда пациентите да не се проследяват достатъчно във времето. Аз най-много бих се радвала моите пациенти да бъдат спокойни, да вървят с терапия или в хода на проследяване без тревоги и без мисъл за заболяването. Но да знаем, че имаме едно хронично състояние, нека го наречем и заболяване, което през времето трябва добре да контролираме.

Колко вида ракови кожни образувания има, могат ли да се объркат?

Ракът на кожата го дефинирам като основно два вида, като това разбира се е едно условно понятие. Меланом, който произтича от пигментна бенка, която се променя и е сериозно заболяване. И по-малко сериозните форми, така наречените кожни карциноми. Кожните карциноми произлизат от други структури на кожата, които обикновено нямат пигмент и изглеждат по коренно различен начин. Основните им представители, най-честите, това са базоцелуларен карцином и плоскоклетъчен или спиноцелуларен карцином, това е едно и също понятие. Тези две разновидности на кожните карциноми се определят от хистологията. Патолог прави разлика между тези два вида кожни карциноми. Те са по-безобидни, защото нарастват бавно, обикновено са при възрастни пациенти, пряко и основно свързани със слънчевите изгаряния в ранна възраст и се дебютират като рана. Много често се  пропускат, защото е разраняване, което не боли, не сърби, това е много емблематично, нараства изключително бавно. Паоциентите си спомнят, че го имат от 2-3 години, ту е заздравявало, ту прокървява, ту хваща някаква коричка. Това са обикновено обясненията и затова се неглижира.

Те рядко дават разсейки както по лимфата, така и по кръвен път. Нарастват локално и се лекуват успешно, най-вече оперативно, въпреки, че има и нови методи за лечение. В много по-малък процент тези заболявания могат да преминат в агресивна форма, да нарастват по-бързо, да създават по-големи дефекти или да се разпространяват, това е доста рядко. Обикновено зад агресивните форми  стои неглижиране на процеса с години.

Рана, която не зараства повече от 3-4 месеца, трябва да бъде показана на специалист-дерматолог, а не неглижирана, не лекувана с народна медицина и не прикривана с лепенки и подобие.

Сред пациентите с кожни проблеми, много разпространено е използването на гел от алое, твърди се, че той има чудодейни свойства. Може ли това да бъде допълваща терапия към традиционната или е заблуда на пациента, че се повлиява добре?

Извлекът от алое наистина има много благоприятни съставки, много благоприятно действие върху твърде много не заболявания, но състояния на кожата да кажа. Но по отношение на лечението на кожните тумори, за съжаление то може да замаскира видимите симптоми.

При кожен тумор от по-баналните, изглеждащ като рана, в нея винаги се наслагва и малко възпаление, и малко дразнение на кожата, особено, ако го задушаваме с лепенки, това възпаление изглежда като по-червено, по-разязвено, тоест, по-разранена структура. Когато слагаме  подобни препарати, дали ще е алое като извлек, дали ще е някакъв козметичен препарат, дали ще е  медицински продукт с противовъзпалителни кортикостероидни, разбира се, че има видимо подобрение, защото белезите на възпаление и раздразнение на кожата се успокояват.

За съжаление, няма научни доказателства за употребата на народна медицина или по-специално на извлек от алое в хода на лечение като подпомагаща терапия. Аз винаги съветвам пациентите, докато въвеждаме някакво лечение да не се комбинира или ако имаме някакви такива пориви да се сподели с лекуващия лекар, за да избегнем кръстосани реакции и намаляване на ефективността на самото лечение.

Храненето как влияе върху туморните образувания, има ли връзка?

Всичко има връзка. Има много спекулативна информация, която се върти в достъпните интернет пространства, която води пациентите до голямо издевателство върху техния диетичен режим. Например захарта колко подхранва туморите, месата, витамин В12 как не трябва да се консумира. Това не са научно доказани факти. Пациент, който е с онкологично заболяване, да изключи захарта, която е изключително важна за функционирането на мозъка като орган, който основно се храни със захар, води до много неприятни субективни усещания на пациента и опасни състояние на хипогликемия. Тоест, всички тези неща, които четем, които не са научно доказани да ги следваме на сляпо, би било грешка.

Но, специално за диетичните препоръки, които са в хода на имунотерапията, има научни доказателства, че ако ядем диета по-богата на фибри, то това би помогнало на процеса на лечение. Фибри има във всички зеленчуци, в определени ядки, в определени зърнени култури и това води до много благоприятно повлияване на микробиома.

Имаше проучвания за всички храни, които предизвикват ферментация, която като цяло е много полезна за нашия микробиом. И то храни, които са за нашите географски ширини, например киселото мляко, бялото саламурено сирене, кефира е една възможност, която имаме, бозата също. Това са продукти с ферментация, които водят до много добро състояние на организма. Но специално по време на имунотерапия за лечение на меланом, това е моята специалност и мога да кажа уверено, се доказа, че те нямат толкова важна роля, колкото фибрите. Това бих посъветвала пациентите, за да са сигурни дали хранителните им порции са подходящи, в тях трябва да има от всички цветове по отношение на зеленчуците и то сезонни. Колкото повече, толкова по-добре.

Много разпространено е пиенето на сода за хляб, разтворена в чаша вода, за постигането на алкалност в организма. Това има ли наистина лечебен ефект?

Нямам научни доказателства по темата, съответно не го препоръчвам в никакъв случай. Човек трябва да е наясно и какво друго има в организма му. Всякакви такива приеми могат да доведат до увреждане на естествената защита на стомаха, уязвимост към най-различни допълнителни стомашно-чревни заболявания. И отново наблягам, нашият микробиом, това с което съквартиранстваме, което ни прави здрави, и с което сме свикнали да живеем в една добра симбиоза, когато ние се намесим насилствено с такива средства, променяме тази среда и този баланс, можем да отключим най-различни други процеси.

Лятото е времето, в което обичаме да седим на плажа, да събираме слънчеви лъчи и не на последно място да синтезираме и витамин Д, който е толкова важен за организма ни. Д-р Гаврилова, колко време е препоръчително да бъдем на слънце?

Ето сега вече вашите слушатели ще ме намразят. За съжаление, трябва да го правим с изключително контролирана мряка, няма значение какъв е цветът на кожата, дали сме снежно бели, изгаряме и не почерняваме, или матови и се радваме на бързо потъмняване, без фаза на изгаряне. При всяко положение, здравословният начин за грижа за нашата кожа е този, който изпълняваме за нашите деца. А именно на плажа до 11.00 часа и след 16.00-17.00 ч. Между 11.00 и 16.00 ч. не седим под сянка на плажа, защото това не ни прави защитени, а седим на закрито, в ресторант, и почиваме. Това изключително ограничава времето, което престояваме на плажа и повечето хора са много недоволни. Но ако трябва да бъдем здрави, това е истината.

В часовете, които споменавам, в никакъв случай не трябва да бъдем без фотопротекция - задължително слънцезащита. Аз лично препоръчвам на всички пациенти, на всички здрави хора, 50 плюс фактор, закупен от аптечната мрежа. Спекулативна е информацията, че слънцезащитните продукти съдържат канцерогени, които могат да доведат до някакво допълнително увреждане. Стига да купуваме продуктите  от сериозни брандове, които са в аптечните мрежи, можем да имаме гарантиран медицински състав.

50 плюс фактор осигурява дълготрайна, поне за 2 часа, защита, и то за всички лъчи, които биха проникнали. Това е изборът както за децата, така и за възрастните.

Колко време преди да се изложим на слънце трябва да нанесем слънцезащитния крем?

20 минути преди излагане, най-добре е да го направим в хотелската стая и след това да отидем на плажа. Да се пренамазваме, след като сме били във водата, дори да сме с водоустойчив продукт, той все пак се отмива.

Фактор 50 плюс няма ли да ни попречи да хванем така желаният тен?

Желаният тен означава, че сме унищожили еластичността на кожата. Забързали сме нашето бъдещо стареене и ще доведе до повече бръчки и повече вреди. Така че, ако се мажем наистина педантично ще запазим здравето на кожата си и ще получим съвсем лек загар. Но хубавия тъмен тен, който трябва да бъде отживелица, означава увредена кожа, и то безвъзвратни нарушения в нея.

Същият ли е вредният ефект и при солариумите?

Там е още по-лош ефектът върху кожата, защото се получава за кратко време с тежко изсушаване, те са изключително вредни за кожата ни. Бих посъветвала всеки, който все пак иска да има тен, който излиза от мода, да ползва автобронзанти. Това са кремове или пък тен, който се пръска, които са с видимо покритие и правят кожата по-тъмна. Абсолютно могат да бъдат безвредни, когато се купуват от аптеки. Тогава можем да си позволим да бъдем с един видим загар на морето, който е изкуствен, но кожата ни остава здрава.

Тенът не е на мода, защото Световната здравна организация анонсира покачващи се данни за заболелите с кожни тумори, в резултат на прекомерно излагане на слънце.

Росица АНГЕЛОВА



Още по темата: общо новини по темата: 1085
01.10.2024 »
30.09.2024 »
28.09.2024 »
28.09.2024 »
27.09.2024 »
25.09.2024 »
предишна страница [ 1/181 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.07.2024 г.
0
 
 
Всичко което е написала Д-р Гаврилова е абсолютно вярно.Бях нейн пациент и само мога да кажа че невероятен специалист.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: