Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Маждраков за рисковете от трансмазнините за сърдечно-съдовото здраве и тяхната роля в развитието на инфаркти и инсулти
Автор: Екип Varna24.bg 18:38 / 05.01.2025Коментари (0)444
©
Д-р Георги Маждраков, специалист по кардиология и инвазивна кардиология, изтъква важността на правилното хранене за сърдечно-съдовото здраве. Той посочва трансмазнините като основен рисков фактор за развитието на сърдечни заболявания, включително инфаркти и инсулти. Също така, той приема поканата да бъде гост в рубриката "Съветите на лекарите – здраве чрез хранене“, организирана от "Сдружение за достъпна и качестена храна", за да сподели знанията си и да информира обществеността относно влиянието на мазнините върху сърцето и начините за минимизиране на рисковете чрез подходящо хранене.

Д-р Георги Маждраков е български кардиолог с дългогодишен опит и специализации в областта на вътрешните болести и инвазивната кардиология. Роден през 1972 г. в София, той е бивш състезател по хокей на лед, като е играл за ХК Левски и националния отбор. Завършва медицина през 1996 г. в Медицинска академия, София, и по-късно придобива специалности по вътрешни болести (2005), кардиология (2009) и инвазивна кардиология (2010). Д-р Маждраков преминава през индивидуално обучение по инвазивна кардиология в ICPS, Париж, през 2006 г. Кариерата му включва редица позиции в МБАЛ "Света Анна“ и други лечебни заведения. През периода 2000-2003 г. работи като ординатор в интензивен кардиологичен сектор, а по-късно се утвърдява като инвазивен кардиолог и завеждащ сектор в различни болници, включително МБАЛ "Благоевград“ и СБАЛК "Свети Георги“ в Перник, където работи и в момента.

Той е сред почетните членове на Сдружението за достъпна и качествена храна, като е бил сред учредителите и първи ключов говорител на първата кръгла маса свързана с проблемите на млечните продукти. Д-р Маждраков е активен член на Българското и Европейското дружества по кардиология, както и на Дружеството на инвазивните кардиолози в България, където е бил секретар между 2006 и 2012 г. Той е автор на над 20 научни публикации и съобщения. В личен план, д-р Маждраков е семеен с две деца.

Каква е връзката между храненето и сърдечно-съдовите заболявания? Какво трябва да знаят хората, за да се предпазят от инфаркти и инсулти?

Сърдечно-съдовите заболявания често са резултат от излишък на калории, токсини, недостиг на хранителни компоненти и заседнал начин на живот. За да се предпазим от инфаркти и инсулти, трябва да се храним разнообразно и пълноценно, като се стремим да избягваме излишества и недостиг на хранителни вещества, минимизираме токсините и практикуваме физическа активност.

По време на празниците често консумираме по-богата и мазна храна. Как това може да повлияе на сърцето и какви съвети бихте дали, за да се избегнат здравословни проблеми?

Храненето с по-богати и мазни храни през празниците няма да навреди, ако през останалото време се храним правилно. Празниците трябва да бъдат време за позитивни емоции и социални контакти, а не за преяждане. Ако се храните правилно през повечето дни, отделните дни на изкушения няма да имат голямо значение.

Какви храни е най-добре да включим в диетата си, за да поддържаме сърдечно-съдовото здраве? Има ли специфични продукти, които бихте препоръчали за укрепване на сърцето?

За здравето на сърцето е важно да имаме разнообразие в храната. Яденето на зеленчуци (зелено), месо и риба (червено) и въглехидрати (бяло) е добра стратегия. Храната трябва да е в природния си вид и да включва нужните макро и микроелементи, без преработени храни.

Много хора избягват мазнините в храната, но какво е Вашето мнение за различните видове мазнини? Кои мазнини са здравословни и кои трябва да се избягват?

Мазнините са важни за здравето. Рафинираните мазнини и трансмазнините трябва да се избягват, тъй като са токсични за организма. Нерафинираните растителни мазнини и животинските мазнини също могат да бъдат полезни. Ключът е в баланса и изборът на правилни мазнини.

Трансмазнините са често обсъждани в медиите. Каква е тяхната роля в развитието на сърдечно-съдови заболявания и колко опасни са те?

Трансмазнините са много опасни, тъй като организмът не може да ги обработва. Те водят до здравни проблеми и трябва да се избягват, като чипсове, вафли и други преработени храни. Причината за тяхната наличност на пазара е икономическа, а не здравословна.

Какво трябва да знаят хората за холестерола и неговото влияние върху здравето на сърцето? Каква е връзката между нивото на холестерола в кръвта и рисковете от инфаркт и инсулт?

Холестеролът има различни фракции, всяка с различно значение. Лошият липиден профил е често генетично обусловен, така че редовното изследване на холестерола е важно. В случай на лоши резултати, консултацията с лекар може да промени хода на заболяванията.

Какви хранителни навици трябва да приемем, за да поддържаме нормално кръвно налягане и здравословно сърце?

Прекомерният прием на сол е свързан с повишено кръвно налягане, затова трябва да се избягва добавянето на сол в храната и да се ограничават консервираните храни и солените продукти като колбаси и ядки.

Какво бихте препоръчали на хората с висок риск от сърдечно-съдовите заболявания по отношение на тяхната диета?

За хора с висок риск от сърдечно-съдови заболявания е важно да се избягват преработените храни и да се включат в диетата нерафинирани мазнини, плодове, зеленчуци и риба, както и редовно физическо натоварване.

Възможно ли е да има значително подобрение в сърдечно-съдовото здраве чрез промени в начина на хранене и физическата активност?

Да, промени в начина на хранене и увеличаване на физическата активност могат да имат също толкова голям ефект, колкото и медикаментите. Храненето и движението трябва да бъдат системни и постоянни, за да се постигнат трайни резултати.

Какви съвети имате за хората, които се подлагат на стресови ситуации, особено в празничния период, когато често имаме склонност да се храним с повече калории и да пренебрегваме физическата активност?

Важно е да не се отдадем на прекомерно хранене по време на стресови периоди като празниците. Трябва да се концентрираме върху позитивните емоции и да практикуваме физическа активност, за да предотвратим негативните ефекти върху здравето.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
България и Войната в Украйна
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: