Д-р Тутунаров: Всяка една държава възприема различни механизми за ограничаване на частните армии 

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:41 / 26.06.2023
974
Частните армии в световен порядък са стотици. В Русия има около 40 частни военни компании. Има такива, които са създадени преди "Вагнер" и такива, които са сформирани след нея, както и частни формирования, чиято идея е да бъдат конкуренция на Пригожин. Това заяви в ефира на NOVA преподавателят в УНИБИТ д-р Христо Тутунаров, коментирайки ултиматума на Русия до 1 юли всички частни армии в страната да подпишат договор, с който да минат на подчинение на Москва.

По думите му "Газпром" също разполага с такъв тип хора и структури. "До преди COVID в България една част от хората на "Газпром" се обучаваха в център в Габрово да бъдат охранители във високорискови зони и да извършват подобен вид дейности. В България са се обучавали – единици, но и хора от "Вагнер", както и сили, които в момента се бият на страната на Украйна, както и други частни военни контрактори. Ние имаме един от сравнително добрите обучителни центрове в Европа".

Според доктор Тутунаров частните армии винаги съществуват между закона и беззаконието. "Никъде не е точно и ясно регламентирана тяхната дейност. Те са създадени, за да работят отвъд закона. Те са и много гъвкави - заобикалят международното право, Женевската конвенция и това го прави ефективни в техните дейности. Те позволяват на страните да свършат онези неща, които официално не биха могли да направят. Но това създава и съответните рискове. Всяка една държава има специфично поведение от гледна точка на механизмите за контрол и нивото на законодателство, с което се подхожда към частните армии. В Русия те бяха забранени със закон. Частните армии са регистрирани в други държави – Китай, Аржентина. Това е идеята – те заобикалят правилата, но изпълняват задачите на държавите, които ги финансират. Когато обаче те станат прекалено силни и опасни и започнат да се еманципират – всяка една държава възприема различни механизми за тяхното ограничаване", посочи той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4551):
16.09.2024 Земетресение от 5,2 по Рихтер удари Румъния
02.09.2024 Млада жена запали руското знаме и написа "убийци"
31.08.2024 Соченият за руски шпионин кит Хвалдимир е намерен мъртъв
01.08.2024 Байдън публикува снимка от разговор в Овалния кабинет със семействата на задържаните американци, малко преди да се върнат в САЩ
12.07.2024 Втора авиокатастрофа за деня: Военен самолет се разби при тестов полет в
Полша
08.07.2024 Елена Поптодорова: Срещата на върха е мостът към членството на Украйна в
НАТО
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).