Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Ваня Нушева: Не трябва да се поставя акцент върху личността на вътрешния министър, има по-сериозен въпрос
Автор: Йоланда Пелова 18:11 / 22.08.2024Коментари (0)1514
© Фокус
Не трябва да се поставя акцент върху личността на вътрешния министър. По-сериозен е въпросът по какъв начин политическите партии достигнаха до един етап от своето функциониране, в който определяща е думата само и единствено на лидера. Това каза преподавателят по политически науки в Софийския университет "Свети Климент Охридски“ д-р Ваня Нушева в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Това според нея прави партиите много неустойчиви, особено когато възникне криза с доверието в конкретната личност. "Виждаме, че започват да възникват и юридически проблеми, когато доверието в определен лидер е изчерпано, а не бива да забравяме, че политическата дейност по дефиниция изчерпва доверието на гражданите, особено когато става въпрос за вземане на непопулярни управленски решения“, допълни д-р Нушева.

По думите й ГЕРБ е силно персонализирана партия, която обаче има много стегната организационна структура, която на този етап функционира.

Процесите в БСП, ДПС, "Възраждане“, "Величие“ от своя страна показват, че когато политическите субекти се асоциират само и единствено с личността на лидера, възникват редица проблеми, които подкопават доверието и на симпатизантите, и на членовете на политическите партии. "Свидетели сме, че през последните четири-пет години БСП, от една партия, която функционираше, съчетавайки демократичния принцип на вземане на решения с определени практики на кланово-групово функциониране, започна да функционира като лидерски тип партия, в която ролята на лидера и на приближен кръг от изпълнителното бюро бе решаваща. В момента, в който доверието към Корнелия Нинова беше поставено под въпрос, самата партия е изправена пред една сериозна криза“, даде пример тя.

Ваня Нушева смята, че няма сигнали за разпад в коалицията "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. "Има заявки за това, че е необходимо установяване на ясна рамка на сътрудничество и вероятно преформатиране на коалиционния формат и тежестта на партиите в него“, коментира тя.

По думите й в последните години партиите все повече се превръщат в политически субекти, управлявани по подобие на икономическите – от един човек или тесен кръг приближени на лидера. Това повлиява върху дефинирането на посланията към избирателите.

Устойчивите политически субекти са тези, които имат добре изградени организационни структури и успяват да поддържат непосредствена комуникация с избирателите. "През последните две десетилетия се наблюдава негативната страна на процеса на персонализацията на партиите в политическия живот. Тогава, когато малък кръг от лица около политическия лидер участват във вземането на решения, се стеснява полето за дискусия, за отчитане на повече различни мнения и партиите много често започват да се превръщат в субекти, които защитават лични, корпоративни и тясногрупови интереси. Това води до намаляване на доверието и в партиите, и в останалите политически институции“, посочи д-р Нушева.

Според нея политическите партии трябва да предприемат сериозни мерки, за да променят начина си на функциониране и управление и да се завърнат към онзи базисен демократичен принцип, който стои в основата на изграждането и ефективното функциониране на политическите партии.

Ролята на лидера е да мобилизира подкрепата не само на тесен кръг от партийния апарат, а със своята визия и комуникация да отправя посланията си към по-широк кръг от избиратели и да създава условия за привличане на повече хора към политическите субекти. "Ролята на съвременния лидер е да е визионер, но и добър комуникатор, да успее да работи в екип, като успява да запази и атрактивното си присъствие в публичния политически живот“, допълни д-р Нушева.



Още по темата: общо новини по темата: 389
21.09.2024 »
21.09.2024 »
21.09.2024 »
21.09.2024 »
21.09.2024 »
20.09.2024 »
предишна страница [ 1/65 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
Процедурата за избор на нов главен прокурор
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: