Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Деца и възрастни отпразнуваха в Ларгото 25 години от поставянето на първия слухов имплант у нас
Автор: Екип Varna24.bg 11:30 / 28.09.2024Коментари (0)471
© ИСУЛ
Кръгла маса, с участието на водещи специалисти в България в областта на ушно-носно-гърлените болести и богата културна програма в Ларгото на София ознаменуваха 25-годишнината от поставянето на първия кохлеарен (слухов) имплант в България. Това съобщиха от  УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“. Домакин на конференцията беше Клиниката по ушно-носно-гърлени болести на лечебното заведение, където е направена първата кохлеарна имплантация в България. Това се случва на 16 юни 1999 г. от проф. Милан Профант и проф. Иван Ценев. 

Първите двама пациенти, подложени на имплантацията, са Л.А., 9-годишно дете, и Д.Б., 3-годишно дете. След успешното поставяне на кохлеарните импланти и двамата пациенти възстановяват слуха си, което драстично променя живота им и им осигурява възможност за нормално развитие и комуникация.През 2000 г в УМБАЛ "Царица Йоанна“ е създаден и Първият Център по кохлеарна имплантация в България към Клиниката по ушно-носно-гърлени болести, който е водещ за страната и до днес.

По време на кръглата маса проф. д-р Диана Попова, ръководител на центъра в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“, провокира участниците с важни въпроси, свързани с процеса по поставянето на слухови импланти при децата и възрастните и необходимостта от стриктен скрининг, който да отсява нечуващите деца още в родилното отделение.

Глухотата е сериозен проблем, който може да окаже значително влияние върху развитието на децата. Статистиката сочи, че около 2-3 на 1000 новородени деца се раждат с частична или пълна глухота. Според изследванията, децата с нелекувана загуба на слуха изпитват забавяне в развитието на речта и комуникационните умения, което води до затруднения в социалното и академичното им развитие. Важна е ранната диагноза и интервенция – кохлеарните импланти могат да върнат слуха и значително да подобрят шансовете за пълноценно развитие на детето.

Проблемът не подминава и възрастните - двама от всеки трима души над 65 години имат сериозни слухови проблеми, а около 34 хиляди души в България (0.5% от населението) живеят с пълна глухота.

По време на събитието приветствие към присъстващите поднесе г-н Николай Киров – изпълнителен директор на Сентилион – представител на MED-EL в България. След това беше прожектирано кратко видео, посветено на кохлеарната имплантация през последните 25 години в България.

Имаше специални изпълнения от малки пациенти с кохлеарни импланти: Яна Цветкова изпълни песен, а Александър Дойчев – стихотворение.

Други техни връстници споделиха с присъстващите своите вдъхновяващи истории. Ивайло от Габрово, например, който е на 19 години, е роден с нормален слух, но на 3-годишна възраст губи слуха си след заболяване от менингит. Вследствие на това започват трудности с чуването и говора. На 5 години Ивайло получава своя кохлеарен имплант, който му връща възможността да чува. Днес той вече е завършил училище, има шофьорска книжка и уверено гради своето бъдеще. За него кохлеарният имплант е мост към света на хората и нови възможности.

9-годишната Леа пък, зарадва присъстващите със специално стихотворение. Момиченцето сподели, че е имплантирано, когато е било едва на 1 годинка, а днес вече е ученичка, която говори и чува отлично. Тя обича игрите и с усмивка разказва, че е едно щастливо дете с кохлеарен имплант.

На събитието 11 малки пациенти получиха вепосипеди, изработени от екипа на Сентилион по време на тиймбилдинг инициатива.

Имаше и награждаване на победителите в Националния конкурс за авторски разказ "Моята история с кохлеарен имплант“, а присъстващите можеха да се запознаят с разказите и рисунките на всички победители, които бяха изложени на място. Първите двама победители получиха и специална награда – пътуване до централата на MED-EL в Инсбрук, Австрия, и посещение на интерактивния музей на слуха.

От фирма Сентилион бяха подготвили грамоти на водещи болници и партньорски организации за техния принос в развитието на кохлеарната имплантация в България.

За настроението на гостите се погрижиха струнното трио Flawless и талантливата певица Кристина Иванова, а водещ беше Миро Димитров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи във Варна
Природни стихии
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: