Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Децата се сблъскват с нелегално съдържание в интернет още на 11 години, сочи ново проучване
Автор: Екип Varna24.bg 15:35 / 10.11.2011Коментари (0)619
© Varna24.bg
Най-подходящата възраст за старт на дискусията между родителите и децата им по темата за отговорно използване на интернет е 11 години, става ясно от ново проучване. Според данните от него повече от една четвърт от децата започват да посещават нелегални уебсайтове на тази възраст.

Изследване на 1000 деца между 11 и 16-годишна възраст, проведено от специалистите в младежките проучвания Dubit показва че:

• На 11 години всяко пето дете (21 %) посещава редовно нелегални сайтове за споделяне на музика, филми, ТВ- и видео съдържание;

• На 12 години над една четвърт (28 %) от децата редовно посещават нелегални сайтове за споделяне на музика, филми, ТВ- и видео съдържание;

• На 13 години, почти половината (42 %) от децата редовно посещават нелегални сайтове за споделяне на музика, филми, ТВ- и видео съдържание.

Близо три четвърти (73 %) от децата научават за нелегалните уебсайтове за споделяне на файлове от свои приятели.

Повече от половината (53 %) деца на възраст между 11 и 16 години използват интернет без родителски контрол в своите стаи или докато са извън дома си - през смартфони и други устройства, свързани с интернет.

В същото време близо половината от децата споделят, че ще се радват да получат повече информация за безопасното и отговорно използване на интернет от страна на своите родители (40 %) и учители (51 %).

"Голяма част от родителите с увереност казват на децата си, че е погрешно да се краде в реалния живот, но е изключително важно също така да помогнат на децата си да разберат какво поведение е допустимо и какво не и онлайн, и какви са последствията", коментира детският психолог, проф. Таня Байрън, която участва в доброволческата организация Childnet International и помага на родители и учители да говорят с техните деца относно безопасното и отговорно използване на интернет.

"Знаем, че много родители се интересуват от това да знаят какво правят техните деца онлайн. От нашата работа в училищата знаем също така, че доста често родителите са объркани от това какво може и какво не може да се прави безопасно и легално в интернет", смята и Лусинда Фел от Childnet International.

Четирите основни съвета на проф. Байрън към родителите и учителите са:

1. Разберете какви са начините за легален достъп до забавления онлайн и разговаряйте с децата си относно последствията от сайтовете за нелегалното споделяне на файлове или стрийминг.

2. Разговаряйте с децата си и си създайте "правила за използване на интернет", които ще им харесат. Обсъдете какви са онлайн нуждите на вашето семейство и решете какво съдържание е допустимо да бъде използвано онлайн.

3. Поощрявайте правилното поведение у дома за разумно използване на интернет по същия начин, както и офлайн - като правите заедно неща онлайн цялото семейство, при всяка удобна възможност.

4. Помислете за софтуер за родителски контрол и онлайн безопасност - въпреки, че този тип софтуер не предлага цялостно решение да предпазите децата си нелегално и нецензурно съдържание онлайн, може да помогне да ограничите сайтовете, до които те достигат.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: