Делян Добрев: Трябва да инвестираме в енергийната ефективност

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
12:27 / 18.10.2012
1003
Трябва да инвестираме в енергийна ефективност, за да останем конкурентоспособни на компаниите в Европейския съюз. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на информационен ден по схемата "Енергийна ефективност и зелена икономика" на оперативна програма "Конкурентоспособност" в град Ямбол.

Българската икономика разходва пет пъти повече енергия за производството на 1000 евро БВП спрямо средното равнище в ЕС, затова бих искал да ви насърча да използвате възможностите на програмата, каза министър Добрев. Той обясни, че по схемата на бизнеса се предоставят 300 млн. евро - 150 млн. евро безвъзмездна финансова помощ по ОПК и 150 млн. евро кредитна линия за мостово финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие.

До момента вече има подадени седем проектни предложения, но повече от 90% от ресурса на програмата е на разположение на бизнеса, съобщи министър Добрев. По неговите думи схемата работи така, че след получаване на проектните предложения, те се оценяват и се сключват договори. Министър Добрев призова за активност представителите на бизнеса, защото колкото по-бързо подготвят своите проектни предложения, толкова по-голям шанс имат за инвестицията си.

Делян Добрев припомни и за направените структурни промени в администрацията, чрез които се улесняват процедурите за бизнеса и се намалява административната тежест.


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Предлагат се сериозни промени в ползването на данъчни облекчения ...
10% от най-богатите консумират толкова енергия, колкото 80% от ос...
Елена Йончева стигна до Йемен – помоли българските моряци от кора...
Ще бъде ли освободен шефът на КПКОНПИ?
ВСС заседава: Приема първите кандидатури за нов главен прокурор
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).