Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ден на отворените врати в Народното събрание
Автор: Екип Varna24.bg 10:13 / 17.04.2010Коментари (0)503
© Varna24.bg
По повод Деня на Конституцията Народното събрание отваря в събота от 10.00 до 16.00 часа вратите си за гражданите, които желаят да видят сградата на парламента и да се запознаят с историята и дейността на институцията. Посетителите ще имат възможност да разгледат представителната изложба „Реликви на българската държавност", която проследява върховите моменти в българската история - от създаването на Велика България през VII век до края на Втората световна война.

Първият посетител ще бъде посрещнат в 10.00 часа на централния вход на парламента от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Гражданите ще имат възможност да разгледат пленарната зала на парламента, както и залите „Изток" и „Запад", в които заседават парламентарни комисии и се провеждат публични прояви, свързани с дейността на Народното събрание.

Посетителите ще могат да видят постоянната експозиция с портретите на всички председатели на българския парламент и две представителни изложби, които гостуват на парламента - „Багри от долината" (която включва 44 картини от златния фонд на Художествената галерия - Казанлък) и „Реликви на българската държавност". Най-малките ще получат екземпляри от информационно-образователните брошури - „Първият парламент на България" и „Нашият парламент". На всеки кръгъл час в пленарната зала ще бъде излъчвана аудиовизуална презентация за историята и съвременната дейност на българския парламент.

В изложбата „Реликви на българската държавност" са представени над 180 експоната - предмети, документи, снимки от българските музеи, които имат стойността на културни ценности. Пръстени-печати на български владетели, монети от Втората българска държава и лични вещи на княз Александър Първи, Стефан Стамболов, Захари Стоянов, на царете Фердинанд и Борис Трети са включени в уникалната изложба. В нея са и стомна от съкровището, намерено при Наги Сент Миклош, предмети от съкровището, открито при Малая Перешчепина, които се смята, че са свързани с хан Кубрат. Копие на дарствена грамота на цар Иван Александър, копия на Калоянов пръстен печат и на монета на цар Иван-Асен Втори, също могат да бъдат видени.

Експозицията представя и български гербове от европейски гербовници, препис на „История славянобългарска", направена от даскал Тодор Пирдопски, оръжия от Априлското въстание, Браилското знаме - прототип на българския национален флаг. Тронът и личната сабя на цар Фердинанд, пелерина и жезъл на цар Борис Трети, държавният печат и гербът на Княжество България, Манифестът за обявяване на Независимостта на България, също са изложени в парламента.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: