Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Десислава Иванова: Киргизстан е страната, в която бих се върнала
Автор: Живко Кръстев 15:28 / 30.10.2023Коментари (0)802
© Фокус
Регионът на Централна Азия е един различен свят. Хората там са много отворени и приятелски настроени. Това каза пътешественикът Десислава Иванова в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Тя разказа, че дълго време е отлагала пътешествието си до Централна Азия, въпреки че й се е струвал изключително интересен. Взима си еднопосочен билет до Узбекистан, като първоначалната й идея е била от там да посети Таджикистан, Киргизстан и Казахстан. "В интернет няма почти никаква информация за тези страни, дори в официални източници като Министерство на външните работи“, отбеляза тя. 

И четирите държави са с преобладаващо мюсюлманско население, но в Узбекистан и Таджикистан то е доста по-консервативно, обясни Десислава Иванова.  

Узбекистан има силно развит туризъм и туристическа полиция, което дава на пътешествениците усещане за сигурност. Типична за страната е храмовата архитектура.  

Тя разказа, че когато е пресякла границата с Таджикистан, е попаднала в град, в който е имала усещането че се връща в миналото. "Все едно съм във времената на Пътя на коприната – прашен град, почти без улици, с големи пазари и хора, продаващи неща навсякъде по улицата, с изключително стари коли“, разказа пътешественикът.   

Единственият начин да се придвижва през градовете е чрез споделени пътувания с такси, тъй като в страната няма градски транспорт.  

Природата на Таджикистан е уникално красива. Имат огромни планини и много златни мини, но в същото време е бедна държава, разказа пътешественикът. "Столицата Душанбе е като европейски град. Хората са много по-отворени и либерални.“ 

Таджикистан е разделен на два големи региона, обясни Иванова. За влизане в Памир се изисква специално разрешение. Там се намира и най-високоразположената магистрала в света. "Там се прави един много интересен маршрут – Pamir Highway, по който се минава през целия Таджикистан до Киргизстан. В най-високата си част достига до около 7000 метра над морското равнище. Те много се гордеят с това.“  

Държавата е силно религиозна и затворена, отбеляза Десислава Иванова. "Наистина не е лесно да си сама жена там. Бях там само една седмица, тъй като беше трудно“, разказа тя. 

Киргизстан обаче е страната, която оставя най-силно впечатления и в която би се върнала, ако й се отдаде такава възможност, признава пътешественикът. Столицата Бишкек също има много модерен облик. Едва тук тя може да комуникира на английски език, тъй като в останалите държави населението говори само руски.  

"В Киргизстан пътувах почти през цялото време на стоп. Беше изключително лесно. Просто излизах на улицата, хората спираха и ме питаха "Накъде си?“. Някои от хората не можеха да възприемат, че съм там сама, че пътувам на стоп, наистина искаха да ми помогнат много, да ме закарат, докъдето могат. Това гостоприемство, тази топлина много ми хареса“, разказа Десислава Иванова.   

За седемте седмици, прекарани в пътешествие из четирите страни, включително с пътя тя е похарчила около 1700 лева. "Храната е изключително евтина, особено ако ядеш месо. Аз съм вегетарианка и ми беше много трудно там, но за хората, които ядат месо, просто е рай. Те имат невероятна храна и да ядеш на ресторант навън ти струва между 1 и 2 лева на ястие“, обясни пътешественикът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: