Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Диагностицирането на този дефицит става чрез преглед при ендокринолог
Автор: Екип Varna24.bg 19:53 / 21.10.2024Коментари (0)457
©
Децата, младежите в юношеска възраст, бременни и кърмещи жени, гладуващите, веганите, вегетарианците, пациенти с хронични стомашно-чревни заболявания и хора, приемащи определени медикаменти са сред най-застрашените от йоден дефицит. Това съобщи д-р Станимира Станчева-Василева, началник в отделението по Ендокринология в УМБАЛ "Пловдив".

От недостиг за заплашени и живеещите в шестте йоддефицитни района в планински и полупланински територии на страната - Стара планина, Средна гора, Рила, Пирин, Родопи, Югозападна България. 21 октомври е Световен ден за борба с йододефицитните заболявания и лекарите припомниха за този сериозен проблем.

Йодът е микроелемент, който е от изключително значение за здравето на човека. Той е задължителен компонент за производството на хормони на щитовидната жлеза. Те контролират и регулират обмяната на всички вещества в организма, отговарят за правилното сформиране, растеж, развитие и функциониране на нервната, мускулната, костната и половата система, имат отношение към паметта, вниманието и заучаването, участват в терморегулацията, осигуряват психичното ни здраве.

Признаци за дефицит на йод в организма на възрастните могат да бъдат: нарастване на щитовидната жлеза или подутина отпред на шията с паметови и интелектуални нарушения, обща слабост и умора на организма с намалена работоспособност. Допълнително при съчетание с намалена функция на щитовидната жлеза се наблюдават покачване на тегло, суха и залющена кожа, косопад, зиморничавост, нисък пулс, репродуктивни проблеми.

Диагностицирането става чрез преглед при ендокринолог с насочено изследване на щитовидната жлеза - неинструментално чрез метода палпация на щит. жлеза и инструментално-чрез ехография на щитовидна жлеза; кръвни изследвания-хормони на щитовидна жлеза, ТСХ, тиреоглобулин /специфичен маркер за пролиферация на жлезата/, автоантитела по преценка; йодурия-йодна екскреция в урината-намира приложение основно при епидемиологични проучвания.

Дневните нужди от йод зависят от възраст, пол, телесно тегло, физиологично състояние на организма. Препоръчителният среднодневен хранителен прием на йод е 150 микрограма за възрастни, 200 микрограма за бременни и кърмещи жени и 90-120 микрограма за деца от 9-12 г. възраст.

Набавянето на йод при човека става чрез консумация на животински продукти-риба, морски дарове, мляко, яйца, от растителни храни-зеленолистни зеленчуци и орехи и с вода. За кърмачетата единственият път за набавяне на йод е чрез майчината кърма. Известно е, че 85 грама риба треска доставят 66% от препоръчителния дневен прием, 85 грама скариди - 23%, 1 ч.ч. кисело мляко - 50%, едно голямо яйце - 16 %, 5 броя сушени сини сливи - 9 %.

Трапезната йодирана сол в количество ¼ чаена лъжичка или 1,5 грама, осигурява 47 % от препоръчвания дневен прием на йод. Здравословното хранене трябва да включва 5 грама готварска сол за ден. Следователно те са абсолютно достатъчни за задоволяване на дневни нужди от йод на организма. Изключение са най-уязвимите групи /деца, бременни и кърмещи/, при които добавката на йод е задължителна, като това трябва да се извършва задължително под медицински надзор.

В България задължителната йодна профилактика с готварска сол е въведена по предложение на акад. д-р Иван Пенчев през 50-те години на 20 век. Ефектите от нея са проследени и анализирани от проф. Лозанов. Благодарение на техния труд и на държавната политика е постигнато елиминиране и предотвратяване на йоддефицитните заболявания в страната.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Политически сътресения в Молдова
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: