Диана Ковачева: Застраховката за градския транспорт върви със закупуването на картата, а не с валидирането й

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
09:33 / 11.01.2023
912
Застраховката за градския транспорт върви със закупуването на картата, а не с валидирането й. Такова мнение изрази омбудсманът на България Диана Ковачева.

"Глобата от 3 лв. абсолютно трябва да отпадне. Радвам се, че председателят на Общинския съвет чу хората и няма да има глоба. Вие вече сте си платили картата и сте редовен пътник. Това валидиране служи само за статистика на общината. Не е редно да бъдат затруднявани хората, особено тези с увреждания", каза тя.

Жалбите за промените в градския транспорт са започнали още от юли 2022 г., коментира Ковачева.

"Талоните с билети за 10 пътувания бяха много удобни за хората, които не ползват често градски транспорт. Няма и карта за 1 линия. Това означава, че  ако ползвате само трамвай 7, ще трябва да си купите карта за цялата мрежа. Тоест, ще платите за услуга, която не ползвате. Идеята е да свалим хората от колите, но едва ли ще стане така", твърди омбудсманът пред NOVA.

Ковачева разказа, че много хора се оплакват от това, че когато си валидират картата за градския транспорт и тя е сложена в едно портмоне с банковата им карта, системата тегли допълнително по 1,60 лв. Оплаквания има и за това, че няма достатъчно пунктове за закупуване на билети.

Диана Ковачева коментира и новите правила при издаване на ТЕЛК решения. Тя предложи, когато навреме си си подал документите за изтичащо ТЕЛК-ово решение, то да важи до издаването на новото.

"Забавянето е около 5-6 месеца - период, в който хората не получават инвалидна пенсия, губят възможността за асистент и за безплатни лекарства", обясни омбудсманът.

Относно темата за винетките тя обясни, че идеята е в 3-дневен срок да бъдеш уведомен, ако има нарушение от типа на това в село Пролеша.

Виж коментарите (0)

Още по темата (36):
17.09.2024 Столична община осигурява допълнителен транспорт за мача на Гришо срещу Джокович
06.01.2024 Четири автобусни линии във Варна ще бъдат с променен маршрут
28.08.2023 Трамваят е почти толкова символ на София, колкото и жълтите павета
28.05.2023 Хартиеният билет за метрото остава след 1 юни
10.04.2023 Една снимка успя за секунди да взриви цялата мрежа
03.04.2023 Пиян мъж се качи в тролей и започна да заплашва възрастна жена, реакцията на случайно момче и шофьора удиви всички
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).