Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Димитър Русков: РСМ залъгва с изкуствени проекти, а реториката им се пренася от България срещу целия ЕС
© Фокус
Мицкоски започна предизборна кампания с неговата партия ВМРО-ДПМНЕ, която беше основана на антибългаризма и след полагане на клетвата му като премиер се превърна в политика, която продължава и до днес. Тази политика е не само антибългарска, но и антиевропейска и оттам идва опасността за реална дестабилизация на Македония и Балканите като цяло. Налице е тотална самоблокада на стратегически коридор № 8, който да свързва Черно и Адриатическо море през България, Македония и Албания, и отказът на Македония от пътя й към членство в ЕС. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" ръководителят на международния отдел в БГНЕС Димитър Русков.

Той сподели, че след посещението му в РСМ с негови колеги от цяла Европа, Нидерландия, Испания, Португалия са били изумени от политиката на правителството на Мицкоски. "Те не разбират как една държава може да спира бъдещото си развитие и да работи против собствените си граждани. От разговорите му с представители на делегацията на ЕС в Скопие и Тирана, най-интересна е била срещата му с представителя на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), представител в Албания. “В разговор с него коментирахме и изявленията на г-н Николоски, министър на транспорта на РСМ, че пътят за жп линията от Крива паланка до границата на България е нерентабилен, корупционен проект, твърде скъп. Той отговори, че живеем в ХХI век и разполагаме с модерни технологии за строителство. ЕИБ публикува до македонската преса изявление, в което отрича всяко едно твърдение на Николоски и изтъква, че по проекта за коридор № 8 са работили най-добрите специалисти, експерти, консултанти. Избраният маршрут е така направен, че да бъде възможно най-удобен за строителство и възможно най-евтин. Това е точно така и всяка идея на македонското правителство за саботаж на коридор № 8 няма да се случи", обясни Димитър Русков.

“Припомням и изявата на македонския външен министър Тимчо Муцунски пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, той спомена, че предателството е дълбоко, но не предателството от България, а от Европейския съюз. Виждаме, че реториката се пренася от Българияс срещу целия ЕС и ни показва нежелание за интеграция. И в този смисъл абсолютно правилно беше решението на ЕС за разделяне на Северна Македония от Албания. Албания е изпълнила всички условия, включително и на България и продължава своя път. РСМ залъгва своите граждани с изкуствени проекти като “Отворени Балкани", "Сръбски свят" проформа на мини Югославия. Фаворизирането на коридор № 10 от Мицкоски и неговите министри - свързва Солун, Скопие, Белград и Будапеща. Този фронт и неговата ежедневна защита е доказателство за намеренията на правителството на Скопие", подчерта Димитър Русков.

 

Той коментира и намерението на Виктор Орбан  да покана премиерите на РСМ и България в Будапеща: “Виктор Орбав имаше право да не подкрепи така нареченото френско предложение, но го подкрепи. Имаше право да не подкрепи разделянето на Албания и Северна Македония, но го подкрепи. Той е един от политиците към когото има най-ниско доверие в Брюксел. Представителят на Унгария в ЕС Оливер Вархеий от външна политика е преместен в ресор опазване на дивата природа и животните. Много показателна беше и реакцията на България, на българският външен министър Иван Кондов, който изпрати Орбан към Будапеща с еднопосочен билет с посланието, че “Между България и Македония няма спор. Не се нуждаем от изкуствени посредници". Друг пример е приетата декларация в България парламент. Днешният спор за песните, които имаме  за Гоце Делчев  е част на общата стратегия на македонизма, чиято идеология е създадена в Белград. Гоце Делчев сам се е определил какъв е - българин. Но ние не можем да очакваме като българи, френският президент или германският канцлер да познават в детайли делото на Гоце Делчев и животът му. Нашата работа е да обясняваме на партньорите ни в Европа реалната ситуация в Скопие, че се работи  против, както България, така и общоевропейския интерес. Създава се едно празно пространство от 500 млн евро заем от Унгария, който се оказа китайски,  мощното руско влияние през Белгард и Будапеща на Балканите. Помним през 90-те дестабилизацията на региона, войните в бивша Югославия и те завършиха с милиони бежанци и десетки хиляди избити цивилни. Всички идеи по които можем да имаме приемственост с РСМ са записани в преговорната рамка, приета от българския и македонския парламент и единодушно от всички държави членки на ЕС. Ако Северна Македония имаше реално желание за присъединяване към европейското семейство, правителството на Мицкоски трябваше да изпълни записаните договорености. Вписването на българите в преамбюла на Македонската конституция е само една малка точка от цялото споразумение", заключи Димитър Русков.



Още по темата: общо новини по темата: 884
29.09.2024 »
28.09.2024 »
25.09.2024 »
23.09.2024 »
16.09.2024 »
16.09.2024 »
предишна страница [ 1/148 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
Катастрофи в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: