Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Димо Дренчев: Подуправителят на БНБ беше отстранен след мой сигнал
Автор: Екип Varna24.bg 09:01 / 18.07.2024Коментари (0)1455
©
След сигнал на народния представител Димо Дренчев към Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), тя установи несъвместимост на Андрей Гюров с позицията му на подуправител на Българската народна банка (БНБ ), като той бе отстранен от длъжност от УС на банката.

"Едва чак след разпадане на "сглобката" дойде и отговор от КПКОНПИ , от който се разбра, че Андрей Гюров е в несъвместимост със заеманата публична длъжност. Потвърждават се данните, че има участие в търговско дружество и е в управителния съвет на не едно, а на две НПО -та. Това е сериозно нарушение на Закона за БНБ, който гласи, че подуправител на БНБ може да участва в НПО или да извършва преподавателска дейност само след като уведоми УС на БНБ и получи единодушно разрешение за това.", каза Димо Дренчев в интервю пред медии.

Сигналът за това нарушение бе подаден от народния представител преди повече от шест месеца. 

"Повод да подам сигнала е участието на Андрей Гюров в предизборни срещи на "Продължаваме промяната" по време на кампанията за местните избори през 2023 година. Това е недопустимо, при положение че БНБ не трябва да се обвързва с определена политическа партия. Гюров нарушава и формално закона, защото е бил в УС на ПП. Освен това избраният с гласовете на ДПС и ГЕРБ кандидат фигурира и в управата на НПО, в чийто устав е записано, че може да извършва икономически и стопански анализи и да търгува с тях. Нещо, което аз възприемам като конфликт на интереси, защото БНБ също извършва макроикономически анализи.", допълни Дренчев.

Той сподели още, че е получил и сигнал от граждани на Благоевград, които твърдят, че Андрей Гюров е действителният собственик на ООД , което търгува с благородни метали.

"Това е съвсем недопустимо за подуправител на управление "Емисионно" в БНБ. Скандално е, че на мой въпрос, зададен от парламентарната трибуна гуверньорът на БНБ - Димитър Радев, отговори, че не той е назначил Гюров, а Народното събрание и в този случай НС да му бере грижата.", коментира Димо Дренчев.

Това, което е притеснително за народния представител от "Възраждане", е възможността за атаки в съда на вече взетите от БНБ решения с участието на Гюров и на тези разписвани от него еднолично. Това би довело до правна и стопанска несигурност в цял един сектор на държавното управление.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: