Дизелът и метанът поскъпват от Нова година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
09:34 / 08.12.2011
562
Дизелът и метанът поскъпват от 1 януари заради новите акцизи, с които ще се облагат. Съгласно европейските изисквания за увеличаване на акцизите върху горивата за дизела ставката скача от 615 на 630 лв. на 1000 литра. За метана пък се въвежда акциз в размер на 85 стотинки за гигаджаул. Ставка от 10 ст. на гигаджаул ще се налага и върху природния газ, който се ползва от топлофикациите. Това приеха вчера окончателно депутатите в парламента, гласувайки промените в данъчните закони.

В началото на ноември от финансовото министерство обясниха пред депутатите в бюджетната комисия, че новият налог върху дизела ще вдигне цената му с около 2 стотинки на литър. При метана увеличението ще е с 3-4 стотинки в зависимост от калоричността.

Отражението върху природния газ за отопление ще е под 1 ст.

С нулева ставка остава синьото гориво, което се използва от битовите абонати. С промени в закона за акцизите парламентът прие още, че собствениците и наемателите на казаните за ракия трябва да са регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или по законодателството на държава членка на ЕС.

През 2012 г. хората, които работят само на трудов договор, няма да са длъжни да подават данъчни декларации, решиха още депутатите с приемането на второ четене на Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Народното събрание обаче отхвърли предложението на финансовото министерство доходите си да декларират и играещите на фондовата борса, ако те надхвърлят 5000 лв. в рамките на една година. Прие се и предложението на финансовото министерство дължимите данъци да се закръгляват към всеки кръгъл лев в полза на данъкоплатците. Това означава, че ако данъкът е 73,08 лв., ще се платят само 73 лв.

По нов, облекчен ред ще се внася и данъкът върху доходите от наем, когато наематели са фирми или самоосигуряващи се лица. От началото на 2012 г. наемателят ще си удържа дължимия данък, след което ще го внася еднократно в хазната в края на годината. Сега фирмите издават служебни бележки за платения наем, а собствениците са длъжни да го декларират в годишните си данъчни декларации.

От догодина освен в кеш и чрез вносна бележка в банка дължимите данъци ще могат да се плащат и на ПОС терминал. Тази възможност беше разписана в окончателният вид на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

На 9% намалява ДДС за хотелите и къмпингите

Досега от по-ниската ставка се ползваха само туроператорите. Зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов оттегли предложението си фирмите, които купуват коли на ток, да могат да ползват данъчен кредит. Причината е, че в европейското законодателство електромобилите не се третират по този начин.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват кмета на Общ...
Втора статуя в Големия канал на Хераклея Синтика!
Румен Радев наложи вето на промените в Гражданския процесуален ко...
Колко пари трябва да имаме спестени, ако искаме да си купим имот ...
Имитиращите продукти по щандовете в магазините намаляват, но се у...
Димитър Главчев: Има надграждане на елементи от процесите на подг...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).