Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
До 30 000 лв. глоба за ракия на черно
Автор: Екип Varna24.bg 09:21 / 20.10.2011Коментари (1)634
© Varna24.bg
Глоба от 3000 лв. до 30 000 бона ще отнасят търговците на ракии и вина на черно. Санкцията е залегнала в новоизготвения Закон за виното и спиртните напитки, който е публикуван на правителствения сайт за публично обсъждане.

За да бъдат предпазени хората от поглъщане на шльокавица с неясен произход, същата глоба ще се налага и за нелегално бълване на ракия от производители, които не са се вписали като такива в специален регистър на икономическото министерство. Ведомството пък ще е длъжно да оповестява публично данните на легалните производители на своята интернет страницата. Те от своя страна ще описват количествата продукция и технологичния процес за производството й в специални дневници.

Законът забранява изрично продажбата на наливни алкохолни напитки, които не са бутилирани и етикетирани от вписани в регистъра производители. Под ударите на разпоредбите в него ще попада всеки, който снабдява комшиите с концентрат в туби и бидони.

По рафтовете в магазините ще останат само пластмасовите "патрончета" с вместимост до 0,5 л. По-големите шишета задължително трябва да бъдат стъклени, а на етикета им трябва да се изписват на български език съставките в питието. Така потребителите ще могат да прочетат със сигурност неговото количество, мястото на произхода му, производителя и вносителя, реалното съдържание на алкохол и захар. Допуска се и допълнителна информация, като реколтата и сортовете грозде, от които е произведено питието. Големината на цифрите, с които ще се изписва алкохолното съдържание, пък трябва да бъде не по-малка от половин сантиметър. Въвежда се и пълна забрана върху етикетите да се обозначава, че питието е с вкус или аромат на даден плод.

За сметка на това се разрешават надписи, оказващи, че ракията е отлежала или е специална резерва. Който не спазва изискванията за етикетите ще отнася глоба от 3 до 50 хилядарки.

Според закона нарушенията на разпоредбите в него ще се установяват от длъжностни лица, посочени от министрите на земеделието и на икономиката, от директора на Агенцията по лозата и виното и председателя на Комисията за защита на потребителите.

Зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ и на икономическата парламентарна комисия Валентин Николов обясни обаче, че въпросните служители от регионалните звена на държавните институции ще следят за качеството на продукцията и забраните за разпространение на внос, износ на продукция от отделните райони в страната, например на маврут от Великотърновско. За нелегалното производство и продажба на алкохол пък щели да дебнат както и в момента Икономическа полиция и митниците, които са нагърбени със събирането на акцизите върху алкохола.

В началото на годината стана ясно, че 1 162 000 литра контрабанден алкохол е иззет през 2010-а. Количеството се оказа 2,5 пъти повече спрямо предходната година.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.10.2011 г.
+1
 
 
време е да си платят тези мошенници
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Отношенията София-Скопие
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: