Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доброслав Димитров: Петата индустриална революция се случи толкова бързо, че никой не е готов за нея
Автор: Живко Кръстев 14:55 / 20.06.2024Коментари (0)1154
© Фокус
Петата индустриална революция се случи толкова бързо, че никой не е готов за нея, и България за пръв път има шанса да тръгне наравно с всички останали. Никога не сме имали този шанс, това е уникална възможност. Който е бърз и амбициозен, може да бъде от лидерите. Ако за себе си кажем "Ние сме победители и можем да водим, можем да сме от първите", ще бъдем. Това каза председателят на Управителния съвет на БРАИТ Доброслав Димитров в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Преди дни сдружения от различни браншове се обединиха в нова работодателска организация, представляваща високотехнологичната икономика на България. "Успяхме да постигнем безпрецедентно обединение на всички влиятелни организации във високотехнологичната икономика. При нас има клъстери и асоциации от ІТ индустрията до земеделието и строителството. Общото, което ни събира, е новият начин на правене на бизнес – чрез масово прилагане на технологичност във всеки един процес. Това дава много голямо конкурентно предимство и много голяма добавена стойност", обясни председателят на УС на БРАИТ.

Трансформацията на икономиките в целия свят, на която сме свидетели, ще доведе до скок в продуктивността и производителността им. "Ако ние не направим качествен скок в продуктивността, ще изостанем абсолютно необратимо. Не можем да стоим на едно място и да растем бавно. Трябва да прескочим това предизвикателство. Амбицията на всички в БРАИТ е да помогнем на обществото, на държавата, на останалите икономически сектори, които не са успели да стигнат тази продуктивност, да преминем заедно през това предизвикателство, което касае всички. Нямаме никакво време", предупреди Доброслав Димитров.

По думите му индустриите, обединени в БРАИТ, представляват около 20% от брутния вътрешен продукт на икономиката, но към момента не са представени в Националния съвет за тристранно сътрудничество. "Искаме да сложим фокус върху производителността и върху добавената стойност на икономиката във фокуса на държавата, на синдикатите, на работодателските организации, което става през инструмента за тристранно сътрудничество. Ние трябва да влезем там, за да може всички участници в този формат да работят с максимално добра информация, за да взимат максимално добри решения за бъдещето на България", обясни Димитров.

Високотехнологичната индустрия и икономика в България е лидер в Югоизточна Европа. "Тя е създадена през последните 20 години от нулата, от нищо, от едни много амбициозни и адаптивни хора. От БРАИТ имаме амбиция да заразим с този ентусиазъм и можене всички останали. Това е голямото ни послание към другите, но за да се случи, всяка една брънка от обществото ни трябва да бъде на една страница, всички да сме наясно, че нещата трябва да се случват", заяви председателят на УС на БРАИТ.

Държавите, които са водили индустриалните революции в последните 250-300 години, са имали три основни опори, посочи Доброслав Димитров. Първата е наличието на човешки талант. "В сърцето на всяка технология се намира човешкият талант", подчерта той.

Втората опора е средата. "Физическата среда, средата за правене на бизнес, регулациите, данъчно-осигурителната политика, средата за живеене, средата на обществото. Третата опора, без която не може да съществува нито една модерна демократична икономика и държава, е върховенството на закона. Ако нямаш сигурност, няма да дойдеш да правиш бизнес тук. Много от успешните ни нови компании се регистрират на други места, защото нямат доверие на това. Тези три неща трябва да се движат едновременно във всеки един аспект и всичко трябва да минава през призмата на това, че ако не направим качествен скок в продуктивността на нашата икономика, наистина нямаме никакъв шанс в бъдеще", обясни Димитров.

Технологичността не е сектор, подчерта той. "Технологичността е част от всичко. Единственият начин да се справим е като участваме всички и със заедност бутаме напред. Не можем да си позволим време, не можем да си позволим анархия. Трябва да работим заедно за това нещо", призова Доброслав Димитров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Косовският въпрос
Отношенията София-Скопие
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: