Доц. Искрен Иванов: Доколко ООН, ЕС и НАТО днес са ефективни? Две са гледните точки

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
21:38 / 05.03.2024
1579
Заслужава си да зададем въпроса доколко институциите, които гарантираха мира и сигурността след края на Втората световна война и след края на Студената война, които гарантираха, че няма да има Трета световна война и които гарантираха, че няма да има ядрена война между супер силите, доколко тези институции, интеграционни общности, военни съюзи днес са ефективни? Като цяло в научния дебат има две гледни точки. Едната гледна точка е, че те продължават да служат на функцията, с която са създадени, доказателство за това е, че Трета световна война още няма.

Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" международният анализатор доц. Искрен Иванов, който акцентира върху това, че е много трудно да се прогнозира как ще изглежда глобалната архитектура за сигурност след 5 или 10 години.

По думите му не могат да се правят категорични заключения за бъдещето на ООН, ЕС и НАТО преди регионалните кризи и конфликти, в които навлезе международната система в последните години, да приключат: "В момента светът се намира в преход от еднополюсен свят към двуполюсен или многополюсен, все още не е ясно".

Доц. Искрен Иванов обърна внимание, че втората гледна точка е, че ООН, ЕС, НАТО са изчерпали своята ефективност и това е причината, поради която ставаме свидетели на толкова много регионални конфликти: "Факт е, че истината е някъде по средата, най-малкото, защото ако вземем Европейският съюз, ще видим, че той не е нито държава, нито международна организация, което го прави уникален. Но Европейският съюз е оцелял, защото се е реформирал. А днес нужда от реформа в Европейския съюз има повече от всякога. Защото геополитическите реалности са различни. По подобен начин стоят нещата и в Североатлантическия алианс, където от едната страна виждаме са привържениците на старата стратегия, при която Америка да поема по-голямата тежест от разходите за отбрана.

Но виждаме в контекста на предизборната надпревара в САЩ и другата гледна точка, а именно, че Европа вече трябва да се погрижи за това малко по малко сама да поеме по-голямата част от разходите си за отбрана. Така че безспорно голяма част от глобалните институции, международните организации, интеграционните общности, които поддържаха мира в толкова много десетилетия свършиха чудесна работа", отбеляза доц. Искрен Иванов.

Той добави: "Предвид геополитическите реалности и че светът вече не е еднополюсен, наистина е време по-голяма част от тях да се реформират. Защото в противен случай рискуваме да се случи онова, което се случи със света в началото на ХХ век, а именно поради липсата на такива адекватни институции отново да стигнем глобален военен конфликт".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тежка катастрофа с мигранти след гонка
Трифонов: Срамно е политици да си правят PR от трагедията с бълга...
Главчев поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедс...
Камелия Нейкова: Имаме пълната подкрепа на Министерския съвет за ...
Камелия Нейкова: Имаме пълната подкрепа на Министерския съвет за ...
Осъденият на доживотен затвор Георги Вълев от "Килърите" с белезн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).