Доц. Мангъров: "Флирт" протича с остро неразположение и отпадналост

Автор: Георги Иванов
Коментари (0)
10:29 / 12.07.2024
1698
Нормално е новият подвариант на Ковид "Омикрон" – "Флирт" да е по-заразен от предшестващите го, тъй като хората нямат все още изграден имунитет за него, но той не е по-различен от останалите варианти. Това каза доц. Атанас Мангъров – началник на детската клиника на Инфекциозна болница в София, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

От това, което се съобщава за симптоматиката на протичането на заболяването, няма нищо по-различно от останалите варианти, подчерта специалистът: вирусът протича с остро неразположение, отпадналост, температура, болки в гърлото, болки по мускули и стави, диариен синдром, като всяко грипоподобно заболяване. Продължителността на заболяването е около 7-10 дни, като неговата остра фаза е около 4-5 дни средно.

Според доц. Атанас Мангъров цитираните цифри заболели и починали от новия вариант Флирт в Гърция целят нагнетяване на напрежение. Обичайните тестове, които се използват от началото на пандемията, доказват единствено дали има или няма наличие на коронавируси, които принципно причиняват грип, но не могат да определят наличието на опасния за хората Ковид-19 с неговите подварианти – това може да стане единствено чрез генно секвениране, което е доста трудоемко и сложно, обясни той.

В България болниците са празни по отношение на Ковид, каза категорично доц. Атанас Мангъров и посъветва, че за летните островирусни инфекции е добре човек да си остане в къщи за няколко дена, "да пие повече течности, да не яде много, да не си сваля на всяка цена високата температура, защото тя е физиологична защитна реакция, с която организмът се бори с инфекцията, и просто да се въоръжи с търпение. И колкото по-малко лекарства пие човек, толкова по-добре,“ заключи той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14930):
08.09.2024 Доц. Кунчев: От края на септември до средата на октомври е най-подходящият период за ваксинация срещу грип
17.08.2024 Проф. Кантарджиев: Няма опасност от епидемия у нас
14.08.2024 Новият щам на COVID повали трима българи
11.08.2024 Доц. Кунчев предупреди всички за какво да внимават
04.08.2024 Изследват маршрута на коронавирус в клетката! Доц. Стойнов: Веднъж, влязла вирусната частица във везикула, тя буквално се движи по тях
28.07.2024 Ръст на случаите на COVID-19 у нас, баща се оплака: Протече тежко и остро, май го хванахме в мол, на детски рожден ден
Още новини от Национални новини:
Извънредна ситуация на АМ "Тракия", футболен съдия с решаваща нам...
Боян Дуранкев: На чичо домашните историчета! Джендъристорици с фа...
Много добра новина за икономиката на България и парите ни!
Лекар: Тези лекарства имат ефект върху много функции в тялото, ко...
Диян Стаматов: София изостава по отношение на образователните пол...
В родината си получават по 100 долара, но в България 1500 лева им...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).