Доц. Николай Димитров: Намираме се в състояние на "масовото общество", което има нужда от спойка

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
19:02 / 27.09.2024
354
Предизборната кампания официално стартира, но тя така и не беше свършвала през последните три години. Намираме в състояние на т.нар. масово общество, което има нужда от спойка и тази спойка са медиите, те правят така, че хората да си говорят и да имат еднаква информация помежду си. Българските медии рядко си позволяват да обръщат внимание на публицистичната, анализаторската и критикуващата част на журналистиката. Те са длъжници на обществото, защото безкритичното отразяване и информиране какво се е случило може да бъде пагубно върху избирателния процес и избирателната активност. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" социалният психолог доц. Николай Димитров.

"Мнозинството от политиците влизат в предизборната кампания с нагласата, че това ще бъдат поредните, в никакъв случай последните избори, които ще имаме в най-близък хоризонт от време. Те не си правят труда да произвеждат качествен предизборен продукт. В рамките на този месец ще видим претопляне на стари манджи и още от същото. Основна съставка липсваща на тази манджа е интересът на публиката. Ние с тях сме като скачени съдове, те ни поднасят това ястие, което сме си поръчали. От друга страна обаче ние няма как да поръчаме нещо по-различно от това, което те единствено могат да направят. Нещата няма как да се променят, ако едната от двете страни не поеме инициатива да промени нещата. С политиците, с които разполагаме, няма как да се случат промени", отбеляза доц. Николай Димитров.

Ролята на социологията в България и доколко тя играе ключова и съществена роля при формирането на нагласите на обществото

“С колегите социолози работим в близки области и използваме един и същ фонетиен апарат и методологии. Ще си позволя да бъда скептичен по отношение на данните, които в момента виждаме, защото те са много пресни. И бидейки национални, пропускат един много важен фактор в парламентарните избори и това са гласовете от чужбина.  Гласовете, които ще дойдат от чужбина ще променят картината, която ни представят още в първите дни на предизборната кампания социолозите. Социалната психология точно обяснява нагласата като готовност за действие, но готовността за действие не значи реално извършване на действието в бъдеще. Националната извадка няма как да бъде точна за финалните резултати, които биха се случили", подчерта доц. Николай Димитров.

По думите му заявени конкретни и ясни позиции кой с кого иска да управлява има само от Бойко Борисов: "Той успя да направи няколко заявки, с които скара няколко партии, дори вътре в тях самите, като БСП, например. Той даде заявка, че е отворен за разговори и коалиране след изборите. Въпросът е доколко другите ще бъдат отворени да проведат такива разговори. За някои от партиите подобни разговори биха били пагубни и със сигурност биха изяли още от процентите и от подкрепата, която те имат в обществото", отбеляза доц. Николай Димитров.

Виж коментарите (0)

Още по темата (455):
27.09.2024 Полицията във Варна отвори важни телефонни линии
27.09.2024 ПП-ДБ откриха кампанията си
27.09.2024 Делян Пеевски: Радев да се смири и да не рискува съдбата на пленените моряци! Елена знае какво прави
27.09.2024 Идната седмица започва удостоверяването на машините за предстоящите избори
27.09.2024 Мирослав Рашков ще изпълнява длъжността главен секретар на МВР
27.09.2024 Атанас Илков: Поемам голяма отговорност за гарантиране на честни и прозрачни избори
Още новини от Национални новини:
Страшна е била катастрофата на пътя София - Варна! Има пострадал ...
Министър Илков поиска оставката на шефа на РУ-Пирдоп заради брута...
Кардиолог предупреди: Сърцето боли, когато е болно
Пътят София - Варна е затворен! Има катастрофа!
Шофьорите ликуват! Такова нещо по бензиностанциите не се е случва...
ПП-ДБ откриха кампанията си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).