Доц. Орманджиев за избора на обвинител №1: Ще има валидно предложение, иначе ще се влезе в една ситуация на усложняване

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
21:43 / 09.10.2024
483
10 октомври е последната възможна дата за заседание и за предлагане на кандидати за главен прокурор от Пленума на ВСС, но явно не може да се намери кандидатура, около която да се обединят хората, които могат да правят съответните предложения. Това каза конституционалистът доц. Христо Орманджиев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

По думите му изборите на главен прокурор и на председател на Върховния административен съд, които предстоят, са знакови: "Това са лицата, които ни представляват не само в страната, това са лицата, които ни представляват и с които се вижда действието на съдебната система, и в Европа. Така че тези текстове в Закона за съдебната власт, просто трябва да бъдат изпълнени със съдържание. И искрено ми се иска да вярвам, че това ще бъде така,“ допълни той.

"Само можем да гадаем точно какво ще се случи, но според мен все пак утре ще има някакво валидно предложение, иначе ще се влезе в една ситуация на усложняване, която не помага на никого. Така че най-вероятно ще се стигне до такава процедура. Иначе би следвало тази процедура да се преобявява, и отново може да се стигне до същия парадокс.“

Относно спекулациите около възможното назначение на председателя на Върховния Административен съд Георги Чолаков, чийто мандат изтича, конституционалистът изрази мнението, че тук няма драма и изборът на нов председател ще се случи по установения законов ред. "А това къде е и по какъв начин ще действа вече бившият председател, това са малко спекулативни виждания,“ добави той.

По думите му разделянето на различни мнозинства, които да посочват кандидатурите за тримата големи в съдебната власт, е неправилно: "Не знам поради каква причина беше направено това деление, но смятам, че наистина трябва да има обединяване на лицата при избора на тези длъжности, и то да бъде съответно с по-високо, завишено квалифицирано мнозинство,“ обясни той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (55):
03.10.2024 Без номинации за главен прокурор на Пленума на ВСС, следващата възможна дата е 10 октомври
26.09.2024 Търси се главен прокурор. Има ли вече предложения?
25.09.2024 Лена Бориславова: Смятаме за нелегитимна стартиралата процедура за избор на главен прокурор. Ще подадем жалба към КС
22.09.2024 Доц. д-р Христо Орманджиев: Ще се стигне до някаква номинация за поста главен прокурор в оставащите 3 дати на Пленума на ВСС
19.09.2024 ВСС: Няма постъпили кандидатури за нов главен прокурор към момента
19.09.2024 ВСС заседава: Приема първите кандидатури за нов главен прокурор
Още новини от Национални новини:
Възможно ли е електронните ваучери за храна да дебалансират пазар...
Цената на апартамента може да падне до 50% под пазарната, без про...
Зорница Русинова, ИСС: Държавата трябва да има план как да се спр...
Йордан Арабаджиев: Липсата на професионални водачи е причината 15...
В сектора, който предлага eдни oт нaй-виcoките зaплaти в Бългapия...
Утре изплащат 200 млн. лева по "украинската помощ" за земеделците...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).