Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Велина Тодорова: Грубо се навлиза в интимни човешки сфери! Конституционният съд е отговорен за всичко, което се случва
Автор: Йоланда Пелова 18:04 / 14.08.2024Коментари (7)1442
©
Приетият закон за забрана на пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата е един глупав закон, който нямаше никакви социални основания в България. Той беше приет съвсем целенасочено, за да задълбочава разделението в обществото и омразата и е с очевидни политически цели. Това каза доц. Велина Тодорова от БАН и Пловдивския университет и член на комитета на ООН за правата на детето в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Извън правното тълкуване, законът е обиден и унизителен за българските граждани, смята тя. "Това е крещяща дискриминация, широка врата за омразата, за преследването на различните и за създаване на обстановка в училище, която в никакъв случай не учи децата на толерантност, уважение и съобразяване с различието. Грубо се навлиза в интимни човешки сфери – държава да ни казва с кого и как да се обичаме. Това е потъпкване на всички демократични постижения и тотално връщане назад към средновековието и мракобесните времена, когато тоталитарната държава влизаше в дома, в семейството, в училището“, коментира доц. Тодорова.

Законът обявява хората с различна сексуална ориентация за нетрадиционни, за различни, за вредни, посочи тя. "Това е стигма, това внушава омраза, това предизвиква дискриминация. Нормалността ще се постигне чрез приемането и съгласието, че ние живеем заедно на едно място, в една държава. Но няма как обществените нагласи да се променят към толерантност, разбиране, човечност, уважение към правата, след като политиците ни излъчват и ни внушават нетолерантност и омраза“, заяви доц. Велина Тодорова.

Според нея държавният глава Румен Радев трябва да се вслуша в исканията на протестиращите и в призива на комисаря по правата на човека и да наложи вето на закона. Доц. Тодорова припомни изпратените от държавния глава становища до Конституционния съд по две ключови дела – за обявяването на Истанбулската конвенция за противоконституционна и за това, че според Конституцията полът може да бъде само биологичен. "Двете становища на президента по тези дела не ми дават основания да смятам, че той ще промени позицията си, тъй като целият този дебат, в резултат на който идва и този закон, стъпва на фалшивата манипулативна идея за някаква джендър идеология в България“, коментира тя.

По думите й Конституционният съд е отговорен за всичко, което се случва сега. "С двете си решения той даде основанията, куража и аргументите. Този законопроект беше мотивиран само с част от мотивите на решенията на Конституционния съд, т.е. нямаше никакви социални основания, никакви причини от живота, които да налагат нашите народни представители да произвеждат такъв закон. Те отвориха пътя към това мракобесно законодателство“, посочи доц. доц. Тодорова.

Според нея в училище задължително трябва да се изучават предмети, свързани със сексуалното образование на децата. "Които учат децата на тяхната анатомия, на сексуалното им поведение, репродуктивното им здраве, на полово предавани болести. Въпросът за различната сексуалност и промяната на пола може да дойде само като информация, според възрастта, в горния курс, децата да знаят, защото те виждат тези неща“, заяви Велина Тодорова.



Още по темата: общо новини по темата: 729
08.09.2024 »
05.09.2024 »
05.09.2024 »
05.09.2024 »
05.09.2024 »
04.09.2024 »
предишна страница [ 1/122 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.08.2024 г.
+1
 
 
Пълно лицемерие, свързано с желанието да си хареса на всички...Половото възпитание, информацията за полово предавани болести нямат нищо общо със закона за забрана ва агитация на гей общности. Госпожата явно се стреми към по-висока титла...
0
 
 
Уважаема госпожо, когато родите едно, две или повече деца, отгледате ги, моля заповядайте да дадете мнението си!!!
Aнонимен
на 14.08.2024 г.
0
 
 
Бай Ганьо винаги е дискриминирал различните от него. Той няма да се промени никога. Главата му е толкова куха, че думата дискриминация не я е чувал. Той знае, че в развитите страни не е така, но въпреки това, бай Ганьо живее в Булгаристан, псевдо държава населена с талибани
Aнонимен
на 14.08.2024 г.
+1
 
 
Г-жо/г-н/г-да, това е Вашето мнение, като член на комитета на ООН за правата на детето или като българска майка? Изглежда, че нямате деца... Иначе щяхте да знаете,че няма какво да научат децата ни в училище на уроци, "...свързани със сексуалното образование, които учат децата на тяхната анатомия, на сексуалното им поведение, репродуктивното им здраве, на полово предавани болести..."? Всичко тези "предметИ" те вече са ги научили в TikTok, YouTube и социални мрежи... и то, май, от момента, в който родителите им дали телефони :( :( А отговорът на " ...въпросът за различната сексуалност и промяната на пола.." нека да им идва след възрастта, когато се смятат за половозрели пълнолетни граждани и ... живеещи не за сметка на "мама и тати"! А сега нека да наблегнат на "класика" - БЕЛ, математика, география, биология, химия, история ще пропусна - то е една история...:( И трябва да се мисли как да се ограничи ползване на телефони в училища (поне по време на уроци!)
Aнонимен
на 14.08.2024 г.
0
 
 
Кой Ви даде титлата? БХК, Сорос, но те са детето и бащата.
Aнонимен
на 14.08.2024 г.
0
 
 
Жалко за всички ни и за света изобщо със подобни индивиди, много жалко.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Бюджет 2024
Избор на български еврокомисар
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Избират нов български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: